TISZ Festiwal: Warsztaty wegańskiej kuchni domowej inspirowanej kuchnią żydowską i izraelską
W trakcie warsztatów kulinarnych uczestniczki i uczestnicy dowiedzą się jak przygotować dania roślinnej kuchni żydowskiej, a także jak odpowiednio bilansować posiłki na diecie wegańskiej.
18 października (piątek), g. 17.00, bilety: 60 zł, ZAPISY >>
19 października (sobota), g. 13.00, bilety: 60 zł, ZAPISY >>
Spotkanie zakończy się wspólną degustacją przygotowanych potraw. Warsztaty potrwają około 3 godziny, a menu będzie składać się z przystawki, dania głównego i deseru.
Warsztaty odbędą się w Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15.
Menu
Dzień I
- Wegański rosół z knedlami z macy
- Humus ćwikłowy podawany ze słupkami warzywnymi
- Pełnoziarnisty honik lekach (na syropie klonowym zamiast miodu)
Dzień II
- Szybki czulent jednogarnkowy z białą fasolą i tempehem
- Latkes, czyli placki ziemniaczane w wersji wegańskiej z kwaśnym jogurtem roślinnym i cukrem kokosowym / z surówką z kapusty kiszonej
- Daktyle w gorzkiej czekoladzie nadziewane tahiną
Warsztaty poprowadzi Michał Lachur - szef kuchni i współwłaściciel kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz. Prowadzi warsztaty zdrowej kuchni roślinnej w Studio CookUp.
Organizatorem wydarzenia jest:
Organizator festiwalu:
Współorganizator:
Sponsorzy projektu
Organ Family
Roselyne Chroman Swig
Wsparcie:
Gendell Family Foundation