Spotkanie
16.10.2019

TISZ Festiwal: Żydowskie przysmaki na Targu Kręglickich

Targ w Fortecy Kręglickich w ramach TISZ Festiwalu Muzeum POLIN, Na zdjęciu: w otwartej przestrzeni, pod ścianami z czerwonych cegieł, rozstawione są stołychronione parasolami. Na stołach porozkładane produkty żywnościowe i warzywa oraz owoce. Wokół straganów ludzie - sprzedawcy i kupujący
Na zdjęciu: w otwartej przestrzeni, pod ścianami z czerwonych cegieł, rozstawione są stołychronione parasolami. Na stołach porozkładane produkty żywnościowe i warzywa oraz owoce. Wokół straganów ludzie - sprzedawcy i kupujący, fot. materiały promocyjne

Forteca Kręglickich to targ, który w każdą środę oferuje przepyszne, zdrowe jedzenie, prosto od producentów. Targ powstał z inicjatywy Agnieszki Kręglickiej, w wyniku poszukiwania drogi do zdrowej i dobrej żywności. W ramach drugiej edycji TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia, wyjątkowo kupić będzie można także przysmaki kuchni żydowskiej.

Forteca Kręglickich, Zakroczymska 12, 8.00 - 15.00, wstęp wolny

W każdą środę w zabytkowej fortecy przy ul. Zakroczymskiej 12 w Warszawie, ustawiają swoje stanowiska bartnicy z ekologicznymi miodami, pachną wiejskie chleby i wędliny. Znajdziemy tu oleje tłoczone na zimno, wytwarzane wg tradycyjnych metod, jabłka bez grama chemii. To tutaj znaleźć można "Pana Ziółko" z ziołami, sałatami, topinamburem i skorzonerą. Moda na produkty "Pana Ziółko" rozpoczęła się właśnie w Fortecy. Targ w Fortecy jest kultowym miejscem spotkań eko zakręconej Warszawy.

Wszyscy rolnicy i producenci to pasjonaci, pięknie i chętnie opowiadają o swoich produktach: jak rosną, jak są zbierane. Radzą z czym i dlaczego je jeść. W każda środę od rana Forteca zamienia się w "dyskusyjny klub wymiany myśli i pomysłów" o dobrym jedzeniu i życiu.

W Fortecy już od rana na wielu stoiskach znajdziecie żydowskie jedzenie po polsku lub polskie po żydowsku. Pulpety z karpia vel. gefilte fish, babkę ziemniaczaną albo kugel,  pierogi albo kreplachy, ponadto – chałki, cebularze i bajgle, gęsi pipek i gęsi smalec. Do zjedzenia na gorąco latkesy, a do zabrania do domu i do samodzielnego – przygotowania produkty od rolników na goldene jojne albo czulent.

"Gęsi Pipek” – koncept właściciela nieistniejącej już, kazimierskiej restauracji z kuchnią żydowską - zaoferuje Gęsie pipki, pasztety (również z kaczki), gehakte leber, czyli kawior żydowski, cymes po kazimiersku i ajercwibele.

Agnieszka Kręglicka – warszawska restauratorka, wraz z bratem Marcinem prowadzi firmę cateringową, restauracje bankietowe w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim, Klubie Bankowca, w zabytkowej Fortecy, restaurację Opasły Tom z kuchnią polską, meksykańską El Popo, włoską Chianti, grecką Meltemi i Santorini. Ekspertka w dziedzinie kulinariów. Felietonistka Gazety Wyborczej. Autorka książek kucharskich, m.in. W Kuchni u Kręglickich, Przyjęcia u Kręglickich, Gotowi by Gotować Propagatorka zrównoważonego rolnictwa. W Fortecy stworzyła targ rolniczy, wskazywany w przewodnikach turystycznych jako obowiązkowy punkt programu podczas wizyty w Warszawie.

Forteca Kręgliccy
ul. Zakroczymska 12
Warszawa
[email protected]
www.kregliccy.pl