Spotkanie

05.03.2016 18:00

Współczesny Izrael od kuchni. Gil Hovav

Gil Hovav to jeden z najbardziej znanych dziennikarzy kulinarnych i osobowości telewizyjnych w Izraelu. Prawnuk Eliezera ben Jehudy, odnowiciela współczesnego języka hebrajskiego; wnuk Itamara Ben-Aviego, który zapoczątkował nowoczesne dziennikarstwo hebrajskie; syn Moszego i Drory Hovav, "członków założycieli" izraelskiego publicznego radia.

W Muzeum POLIN Gil opowie o dziejach współczesnego Izraela od kuchni. Jak w Jerozolimie początku lat ’60 przekonywało się dzieci do jedzenia warzyw? Dlaczego po zakończeniu oblężenia miasta w 1948 roku matka Gila niczego nie jadła? Izraelski dziennikarz przedstawi tworzenie się izraelskiej tożsamości poprzez pryzmat dziejów własnej rodziny, ale też historii izraelskiej kuchni.

5 marca, godz. 18.00, wstęp wolny, spotkanie w j. angielskim tłumaczone na j. polski.

29.02.2016