Spotkanie

05.03.2016 18:00

Współczesny Izrael od kuchni. Spotkanie z Gilem Hovavem

Gil Hovav to jeden z najbardziej znanych dziennikarzy kulinarnych i osobowości telewizyjnych w Izraelu. Prawnuk Eliezera ben Jehudy, odnowiciela współczesnego języka hebrajskiego, wnuk Itamara Ben-Aviego, który zapoczątkował nowoczesne dziennikarstwo hebrajskie, syn Moszego i Drory Hovav, założycieli izraelskiego publicznego radia.

W Muzeum POLIN Gil opowie o dziejach współczesnego Izraela od kuchni. Jak w Jerozolimie początku lat 60. przekonywało się dzieci do jedzenia warzyw? Dlaczego po zakończeniu oblężenia miasta w 1948 roku matka Gila niczego nie jadła?

Izraelski dziennikarz przedstawi tworzenie się izraelskiej tożsamości poprzez pryzmat dziejów własnej rodziny, ale też historii izraelskiej kuchni.

5 marca, godz. 18.00, wstęp wolny, spotkanie w j. angielskim tłumaczone na j. polski.

29.02.2016