Menora InfoPunkt

29.01.2018

Co to jest koszerność? – warsztaty kulinarne - gęś

warsztaty, Menora InfoPunkt, Co to jest koszernośćwarsztaty, Menora InfoPunkt, Co to jest koszernośćwarsztaty, Menora InfoPunkt, Co to jest koszernośćwarsztaty, Menora InfoPunkt, Co to jest koszernośćwarsztaty, Menora InfoPunkt, Co to jest koszernośćwarsztaty, Menora InfoPunkt, Co to jest koszernośćwarsztaty, Menora InfoPunkt, Co to jest koszernośćwarsztaty, Menora InfoPunkt, Co to jest koszerność
fot. M. Skrętkowska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Jakie zasady należy stosować przygotowując potrawy mięsne w kuchni żydowskiej? Jakie mięso jest koszerne a jakie trefne? Zapraszamy na warsztaty kulinarne z cyklu "Żydowskie ABC", które poprowadzą: Maryla Musidłowska i Jakub Chojecki.


29 stycznia (poniedziałek), 18:00, Menora InfoPunkt, pl. Grzybowski 2, bilety: 150 zł, KUP BILET >>

Śledź, karp, kura, gęś i koza to zwierzęta, związane w Polsce z żydowskim dziedzictwem kulinarnym. Jakby to pompatycznie nie brzmiało to tak właśnie jest. O każdym z tych zwierząt można by napisać pełną anegdot arcyciekawą historię jak losy jego splatały się z żydowskim życiem. Niestety żadna z tych historii nie kończy się dobrze. Zwierzę koniec końców ląduje na talerzu.

Nawet tak inteligentne i niezwykłe jak gęś, ptak, który bystrością dorównuje psu.

"Mój tata i jego bracia mieli po wojnie gęś Martę. Mieszkała z nimi w pokoju, odprowadzała ich do szkoły, czekała na nich kiedy kończyli lekcje. Jak twierdzi żyjący jeszcze wujek gęś owa była mądrzejsza od każdego psa jakiego miał w życiu. Ale nawet ona została podana na obiad. Któregoś dnia na początku listopada Babcia, zmęczona nieustannym brakiem jedzenia, zabiła ją, oskubała i przyrządziła. Szyjkę nafaszerowała mąką krupczatką posiekaną z solą i gęsim tłuszczem, zaszyła i ugotowała w rosole z gęsich skrzydeł. Potem, ugotowaną napęczniałą szyjkę, upiekła razem z gęsią tuszką nafaszerowaną kaszą i podsuszonymi o tej porze roku jabłkami. Wątróbkę usmażyła na gęsim smalcu, posiekała  i wymieszała z dwoma posiekanymi jajkami na twardo i tłuszczem na którym smażyła wątróbkę, robiąc w ten sposób pastę do chleba - żydowski kawior. Tłuszcz, który wytopił się z gęsi podczas pieczenia przesmażyła z cebulą, dodała jabłek, majeranku i lubczyku. Był pyszny na chleb i do okraszania kaszy. Puch i pierze wypełniło kołdrę. Babcia powiedziała chłopcom, że gęś odleciała." - wspomina Maryla Musidłowska, która poprowadzi warsztaty.

Przygotujemy:

  • "szyjkes"  z gęsi, zwany też gdzieniegdzie gęsim pipkiem,
  • rosół z gęsi,
  • żydowski kawior z gęsich wątróbek,
  • smalec z cebulą i jabłkami,
  • gęś pieczoną z kaszą i jabłkami.


Maryla Musidłowska

Żydowskiego gotowania nauczyła się od babci. Ale nie tej, która podała swoim dzieciom gęś Martę. Wśród wielu różnych zajęć, kilkanaście lat pisała do pism kobiecych artykuły i felietony o tematyce kulinarnej. Robiła programy kulinarne dla Kuchnia+, z Kubą Chojeckim rozkręciła Boker Tov - koszerne śniadania w JCC (Centrum Społeczności Żydowskiej), teraz prowadzi klubokawiarnię Bily Konicek w Muzeum Etnograficznym.

Jakub Chojecki

Gotowaniem zajmuje się od piętnastu lat. Swoją karierę rozpoczynał pod okiem Magdy Gessler w restauracji Tsarina. Pracował między innymi w kuchni Hotelu Hyatt i przy przyjęciach u Kurta Schelera. Współtworzył restaurację Karmnik, prowadził też kuchnię w klubokawiarni Państwomiasto. Był współscenarzystą programu Słodki Drań w Canal +. Razem z Marylą Musidłowską i zespołem JCC Warszawa stworzył koszerne drugie śniadania Boker Tow, które co niedzielę przyciągają tłumy fanów jego gotowania do JCC. Obecnie najczęściej można spotkać go w koszernej kuchni właśnie na Chmielnej 9A, w szkole Lauder-Morasha i w Gminie Wyznaniowej Żydowskiej.

Ciekawostki:

 

Wydarzeniami komplementarnymi do warsztatów kulinarnych w Menora InfoPunkcie będą: Spotkanie | "Co to jest koszerność?" z cyklu Żydowskie ABC, które odbędzie się 24 stycznia 2018 o 18:30 w Klubokawiarni Muzeum POLIN oraz Warsztaty - koszerna kuchnia mleczna | Żydowskie ABC, które odbędą się 22 stycznia 2018 o 18:00 w JCC Warszawa.
 
Cykl Żydowskie ABC towarzyszy wystawie czasowej "Krew. Łączy i dzieli".
 
Opieka merytoryczna:
 
  • Agata Rakowiecka - dyrektorka JCC Warszawa, od 10 lat związana z The American Jewish Joint Distribution Committee. Absolwentka programu stypendialnego Melton na Uniwersytecie Hebrajskim, pracowała na rzecz dialogu żydowsko-arabskiego w organizacji Beit Hagefen w Hajfie. Od 2008 roku współtworzyła lokalne i międzynarodowe programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży żydowskiej. Od 2012 roku prowadzi JCC Warszawa.
  • Rabinka Małgorzata Kordowicz - absolwentka Wydziału Hebraistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Lektorka języka hebrajskiego na polskich uczelniach i redaktorka polsko – żydowskich periodyków. Jej polsko-hebrajski modlitewnik dla dzieci to pierwszy żydowski modlitewnik, który ukazał się drukiem w Polsce od czasu II wojny światowej. W 2016 roku ukończyła studia w Żydowskim Seminarium Teologicznym (JTS) w Nowym Jorku i, jako pierwsza Polka, została rabinką.
09.01.2018