Co to jest koszerność? – warsztaty kulinarne - gęś

Jakie zasady należy stosować przygotowując potrawy mięsne w kuchni żydowskiej? Jakie mięso jest koszerne a jakie trefne? Zapraszamy na warsztaty kulinarne z cyklu "Żydowskie ABC", które poprowadzi Maryla Musidłowska.
29 stycznia (poniedziałek), 18:00, Menora InfoPunkt
Śledź, karp, kura, gęś i koza to zwierzęta, związane w Polsce z żydowskim dziedzictwem kulinarnym. Jakby to pompatycznie nie brzmiało to tak właśnie jest. O każdym z tych zwierząt można by napisać pełną anegdot arcyciekawą historię jak losy jego splatały się z żydowskim życiem. Niestety żadna z tych historii nie kończy się dobrze. Zwierzę koniec końców ląduje na talerzu.
Nawet tak inteligentne i niezwykłe jak gęś, ptak, który bystrością dorównuje psu.
"Mój tata i jego bracia mieli po wojnie gęś Martę. Mieszkała z nimi w pokoju, odprowadzała ich do szkoły, czekała na nich kiedy kończyli lekcje. Jak twierdzi żyjący jeszcze wujek gęś owa była mądrzejsza od każdego psa jakiego miał w życiu. Ale nawet ona została podana na obiad. Któregoś dnia na początku listopada Babcia, zmęczona nieustannym brakiem jedzenia, zabiła ją, oskubała i przyrządziła. Szyjkę nafaszerowała mąką krupczatką posiekaną z solą i gęsim tłuszczem, zaszyła i ugotowała w rosole z gęsich skrzydeł. Potem, ugotowaną napęczniałą szyjkę, upiekła razem z gęsią tuszką nafaszerowaną kaszą i podsuszonymi o tej porze roku jabłkami. Wątróbkę usmażyła na gęsim smalcu, posiekała i wymieszała z dwoma posiekanymi jajkami na twardo i tłuszczem na którym smażyła wątróbkę, robiąc w ten sposób pastę do chleba - żydowski kawior. Tłuszcz, który wytopił się z gęsi podczas pieczenia przesmażyła z cebulą, dodała jabłek, majeranku i lubczyku. Był pyszny na chleb i do okraszania kaszy. Puch i pierze wypełniło kołdrę. Babcia powiedziała chłopcom, że gęś odleciała." - wspomina Maryla Musidłowska, która poprowadzi warsztaty.
Przygotujemy:
- "szyjkes" z gęsi, zwany też gdzieniegdzie gęsim pipkiem,
- rosół z gęsi,
- żydowski kawior z gęsich wątróbek,
- smalec z cebulą i jabłkami,
- gęś pieczoną z kaszą i jabłkami.
Maryla Musidłowska
Żydowskiego gotowania nauczyła się od babci. Ale nie tej, która podała swoim dzieciom gęś Martę. Wśród wielu różnych zajęć, kilkanaście lat pisała do pism kobiecych artykuły i felietony o tematyce kulinarnej. Robiła programy kulinarne dla Kuchnia+, z Kubą Chojeckim rozkręciła Boker Tov - koszerne śniadania w JCC (Centrum Społeczności Żydowskiej), teraz prowadzi klubokawiarnię Bily Konicek w Muzeum Etnograficznym.
Ciekawostki:
- Gdzie kupić gęś przez cały rok: befsztyk.pl
- Gdzie dowiedzieć się wszystkiego o gęsi: czasnagesine.pl
- Gdzie znaleźć regionalny przepis na gęś po żydowsku: minrol.gov.pl
- Agata Rakowiecka - dyrektorka JCC Warszawa, od 10 lat związana z The American Jewish Joint Distribution Committee. Absolwentka programu stypendialnego Melton na Uniwersytecie Hebrajskim, pracowała na rzecz dialogu żydowsko-arabskiego w organizacji Beit Hagefen w Hajfie. Od 2008 roku współtworzyła lokalne i międzynarodowe programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży żydowskiej. Od 2012 roku prowadzi JCC Warszawa.
- Rabinka Małgorzata Kordowicz - absolwentka Wydziału Hebraistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Lektorka języka hebrajskiego na polskich uczelniach i redaktorka polsko – żydowskich periodyków. Jej polsko-hebrajski modlitewnik dla dzieci to pierwszy żydowski modlitewnik, który ukazał się drukiem w Polsce od czasu II wojny światowej. W 2016 roku ukończyła studia w Żydowskim Seminarium Teologicznym (JTS) w Nowym Jorku i, jako pierwsza Polka, została rabinką.
Mecenas
Współorganizator