Menora Info
29.01.2018

Co to jest koszerność? – warsztaty kulinarne - gęś

warsztaty, Menora InfoPunkt, Co to jest koszerność
fot. M. Skrętkowska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Jakie zasady należy stosować przygotowując potrawy mięsne w kuchni żydowskiej? Jakie mięso jest koszerne a jakie trefne? Zapraszamy na warsztaty kulinarne z cyklu "Żydowskie ABC", które poprowadzi Maryla Musidłowska.


29 stycznia (poniedziałek), 18:00, Menora InfoPunkt

Śledź, karp, kura, gęś i koza to zwierzęta, związane w Polsce z żydowskim dziedzictwem kulinarnym. Jakby to pompatycznie nie brzmiało to tak właśnie jest. O każdym z tych zwierząt można by napisać pełną anegdot arcyciekawą historię jak losy jego splatały się z żydowskim życiem. Niestety żadna z tych historii nie kończy się dobrze. Zwierzę koniec końców ląduje na talerzu.

Nawet tak inteligentne i niezwykłe jak gęś, ptak, który bystrością dorównuje psu.

"Mój tata i jego bracia mieli po wojnie gęś Martę. Mieszkała z nimi w pokoju, odprowadzała ich do szkoły, czekała na nich kiedy kończyli lekcje. Jak twierdzi żyjący jeszcze wujek gęś owa była mądrzejsza od każdego psa jakiego miał w życiu. Ale nawet ona została podana na obiad. Któregoś dnia na początku listopada Babcia, zmęczona nieustannym brakiem jedzenia, zabiła ją, oskubała i przyrządziła. Szyjkę nafaszerowała mąką krupczatką posiekaną z solą i gęsim tłuszczem, zaszyła i ugotowała w rosole z gęsich skrzydeł. Potem, ugotowaną napęczniałą szyjkę, upiekła razem z gęsią tuszką nafaszerowaną kaszą i podsuszonymi o tej porze roku jabłkami. Wątróbkę usmażyła na gęsim smalcu, posiekała  i wymieszała z dwoma posiekanymi jajkami na twardo i tłuszczem na którym smażyła wątróbkę, robiąc w ten sposób pastę do chleba - żydowski kawior. Tłuszcz, który wytopił się z gęsi podczas pieczenia przesmażyła z cebulą, dodała jabłek, majeranku i lubczyku. Był pyszny na chleb i do okraszania kaszy. Puch i pierze wypełniło kołdrę. Babcia powiedziała chłopcom, że gęś odleciała." - wspomina Maryla Musidłowska, która poprowadzi warsztaty.

Przygotujemy:

  • "szyjkes"  z gęsi, zwany też gdzieniegdzie gęsim pipkiem,
  • rosół z gęsi,
  • żydowski kawior z gęsich wątróbek,
  • smalec z cebulą i jabłkami,
  • gęś pieczoną z kaszą i jabłkami.


Maryla Musidłowska

Żydowskiego gotowania nauczyła się od babci. Ale nie tej, która podała swoim dzieciom gęś Martę. Wśród wielu różnych zajęć, kilkanaście lat pisała do pism kobiecych artykuły i felietony o tematyce kulinarnej. Robiła programy kulinarne dla Kuchnia+, z Kubą Chojeckim rozkręciła Boker Tov - koszerne śniadania w JCC (Centrum Społeczności Żydowskiej), teraz prowadzi klubokawiarnię Bily Konicek w Muzeum Etnograficznym.

Ciekawostki:

 

Wydarzeniami komplementarnymi do warsztatów kulinarnych w Menora InfoPunkcie będą: Spotkanie | "Co to jest koszerność?" z cyklu Żydowskie ABC, które odbędzie się 24 stycznia 2018 o 18:30 w Klubokawiarni Muzeum POLIN oraz Warsztaty - koszerna kuchnia mleczna | Żydowskie ABC, które odbędą się 22 stycznia 2018 o 18:00 w JCC Warszawa.
 
Cykl Żydowskie ABC towarzyszy wystawie czasowej "Krew. Łączy i dzieli".
 
Opieka merytoryczna:
 
  • Agata Rakowiecka - dyrektorka JCC Warszawa, od 10 lat związana z The American Jewish Joint Distribution Committee. Absolwentka programu stypendialnego Melton na Uniwersytecie Hebrajskim, pracowała na rzecz dialogu żydowsko-arabskiego w organizacji Beit Hagefen w Hajfie. Od 2008 roku współtworzyła lokalne i międzynarodowe programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży żydowskiej. Od 2012 roku prowadzi JCC Warszawa.
  • Rabinka Małgorzata Kordowicz - absolwentka Wydziału Hebraistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Lektorka języka hebrajskiego na polskich uczelniach i redaktorka polsko – żydowskich periodyków. Jej polsko-hebrajski modlitewnik dla dzieci to pierwszy żydowski modlitewnik, który ukazał się drukiem w Polsce od czasu II wojny światowej. W 2016 roku ukończyła studia w Żydowskim Seminarium Teologicznym (JTS) w Nowym Jorku i, jako pierwsza Polka, została rabinką.

 

Mecenas

 

Współorganizator