Warsztaty

listopad 2017 - styczeń 2018

Żydowskie ABC

Żydowskie ABC
fot. Flickr

Zapraszamy na cykl spotkań i warsztatów wokół podstawowych pojęć z zakresu judaizmu i kultury żydowskiej. Do wspólnych rozmów zapraszają Agata Rakowiecka z JCC Warszawa oraz rabinka Małgorzata Kordowicz z Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Warszawie.


Współorganizatorem cyklu jest Centrum Społeczności Żydowskiej JCC Warszawa.

WYDARZENIA W RAMACH CYKLU

  • Kto jest Żydem? – spotkanie
    22 listopada (środa), 18:30, Klubokawiarnia Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6, wstęp wolny
    Kto jest Żydem i czy Żydem jest się tylko po matce?  W spotkaniu wezmą udział: Michał Kos z JCC Warszawa, rabinka Małgorzata Kordowicz i dr hab. Marcin Grynberg.
     
  • Kto jest Żydem? – warsztaty genealogiczne
    27 listopada (poniedziałek), 18:00, JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a, wstęp wolny
    Rozmowa specjalistów i osób poszukujących swoich korzeni o teorii i praktyce badań genealogicznych. Warsztaty poprowadzą: Michał Majewski (Muzeum POLIN) oraz Matan Shefi (Żydowski Instytut Historyczny im. Emanuela Ringelbluma).
     
  • Co to jest obrzezanie? – spotkanie
    13 grudnia (środa), 18:30, Klubokawiarnia Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6, wstęp wolny
    Czym jest brit mila? Jakie jest religijne i kulturowe znaczenie obrzezania?
     
  • Co to jest obrzezanie? – pokaz filmu
    18 grudnia (poniedziałek), 18:00, JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a, wstęp wolny
    Projekcja filmu dokumentalnego Danae Elon "Ucięta dyskusja". Autorka filmu przedstawia różne opinie na temat rytuału męskiego obrzezania oraz adaptacji starodawnego obrzędu przez świat współczesny.
     
  • Co to jest koszerność? – warsztaty kulinarne
    22 stycznia (poniedziałek), 18:00, JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a, informacja o zapisach od 8 stycznia 2018
    Przyjrzymy się bliżej zasadom panującym w koszernej kuchni i regułom obowiązującym przy przygotowywaniu koszernych posiłków z produktów mlecznych.
     
  • Co to jest koszerność? – spotkanie
    24 stycznia (środa), 18:30, Klubokawiarnia Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6, wstęp wolny
    Czym jest jedzenie koszerne? Gdzie znajdziemy dotyczące go reguły? Jak zachowywać się w koszernym domu?
     
  • Co to jest koszerność? – warsztaty kulinarne
    29 stycznia (poniedziałek), 18:00, Menora InfoPunkt, pl. Grzybowski 2, informacja o zapisach od 8 stycznia 2018
    Jakie zasady należy stosować przygotowując potrawy mięsne w kuchni żydowskiej? Jakie mięso jest koszerne a jakie trefne?

Cykl towarzyszy wystawie czasowej "Krew. Łączy i dzieli".


Opieka merytoryczna:

Agata Rakowiecka - dyrektorka JCC Warszawa, od 10 lat związana z The American Jewish Joint Distribution Committee. Absolwentka programu stypendialnego Melton na Uniwersytecie Hebrajskim, pracowała na rzecz dialogu żydowsko-arabskiego w organizacji Beit Hagefen w Hajfie. Od 2008 roku współtworzyła lokalne i międzynarodowe programy edukacyjne dla dzieci i młodzieży żydowskiej. Od 2012 roku prowadzi JCC Warszawa.

Rabinka Małgorzata Kordowicz - absolwentka Wydziału Hebraistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Lektorka języka hebrajskiego na polskich uczelniach i redaktorka polsko – żydowskich periodyków. Jej polsko-hebrajski modlitewnik dla dzieci to pierwszy żydowski modlitewnik, który ukazał się drukiem w Polsce od czasu II wojny światowej. W 2016 roku  ukończyła studia w Żydowskim Seminarium Teologicznym (JTS) w Nowym Jorku i, jako pierwsza Polka, została rabinką.

Centrum Społeczności Żydowskiej JCC Warszawa - społeczno-kulturalna inicjatywa służąca za platformę do zgłębiania żydowskich i uniwersalnych wartości. JCC to przestrzeń, w której – w atmosferze otwartości, pluralizmu i wzajemnego szacunku – każdy może zostać i poczuć się członkiem społeczności żydowskiej. Centrum oferuje nieformalną edukację żydowską współpracując z nauczycielami akademickimi i edukatorami. Projekt prowadzi Fundacja Joint Distribution Committee jest wspierana przez Taube Foundation for Jewish Life & Culture, Koret Foundation oraz Kronhill Pletka Foundation.

 

 

20.10.2017