Menora Info
Kartoffelkugel – ziemniaczana babka z wegańskimi skwarkami
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1-2 łyżeczki soli
- 2 szklanki cebuli posiekanej drobno
- 1 szklanka wędzonego tofu wędzonego pokrojonego w drobną kostkę ok 5 mm
- 1 łyżeczka czosnku posiekanego drobno
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka kminku w ziarnach
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie
- Ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj sól i pozostaw na 5-10 minut. Wyciśnij z ziemniaków nadmiar powstałego płynu. Płyn pozostaw do odstania. Na dnie osiądzie skrobia, która będzie potrzebna do zagęszczenia ciasta.
- Cebulę i tofu pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, aż cebula się zarumieni, pod koniec dorzucić czosnek.
- Piekarnik rozgrzej do 180 C. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
- Wmieszaj do ziemniaków pozostałe składniki, podsmażoną cebulę skrobię, która została z odciśniętych ziemniaków.
- Wyłóż masę do foremki, piecz około 1,5 godziny. Pierwszego dnia kugel jest dość miękki, dlatego lepiej przygotować go dzień wcześniej.
Drugiego da się kroić w plastry. Najlepszy jest odsmażany, a najlepszy, kiedy już się kończy. Dlatego lepiej zrobić go więcej i zamrozić pocięty w plastry gotowe do odsmażania.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej