Gotuj z Malką Kafką!
W cyklu "Kuchnia żydowska z POLIN" Malka Kafka – restauratorka i promotorka dobrego życia, która prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food – zaprosi Was do swojego domu, a w nim… oczywiście do kuchni!
Zobaczycie jak przyrządzać aszkenazyjskie przysmaki.
- Na pierwszy ogień pójdzie żydowski kugel (premiera: 10.05.2020) >>
- Nauczcie się przygotowywać latkesy, żydowskie placki ziemniaczane (premiera 17.05.2020) >>
- Kolejny specjał: żydowski złoty rosół - goldene jojch (premiera: 24.05.2020) >>
- Malka pokazuje, jak przygotować czulent z młodych warzyw (premiera: 31.05.2020) >>
- Naucz się, jak ugotować wyborne danie - cymes! (premiera: 7.06.2020) >>
- Upieczmy chałkę i bułeczki ze słodkim nadzieniem (premiera 14.06.2020) >>
- Jak smakuje kawior żydowski w wersji wege? (premiera 21.06.2020) >>
- Nauczmy się przyrządzać hamantasze według przepisu mamy Estery (premiera 28.06.2020) >>
- Ugotujemy z Malką holiszki (premiera 5.07.2020) >>
- Malka pokazuje, jak przygotować gulasz z leśnych grzybów (premiera 12.07.2020) >>
Malka Kafka
Restauratorka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia - wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat - co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.
Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego "Koszer Macher" w Kuchnia+. W 2018 nakładem wydawnictwa Znak ukazała się jej nowa książka "GOD FOOD - Boska kuchnia". Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej