Menora Info

Cymes - żydowski rarytas

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Cymes w języku polskim oznacza rarytas - coś jedynego w swoim rodzaju. W kuchni żydowskiej zaś to - najprościej mówiąc - potrawa złożona z warzyw i owoców. W piątym odcinku filmowej odsłony cyklu “Kuchnia żydowska z POLIN” Malka i Laura nauczą Was przygotowywać pyszny, wegański cymes. Dowiecie się też co to znaczy kroić na szagę. Zapraszamy do obejrzenia odcinka!

Składniki

  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 4 marchwie ok 200 g pocięte w drobne plasterki (0,3cm)
  • ¼ szklanki suszonych śliwek (bez pestek)
  • 1/2 szklanki suszonych moreli lub 5-6 moreli świeżych
  • ¼ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 -3 duże łyżki miodu
  • tatra skórka z ½ pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ l wody do podlania

Przygotowanie

  1. W dużym garnku podsmaż na oleju cebulę, aż zmięknie, dodaj sól. 
  2. Dodaj pozostałe składniki i duś na małym ogniu, mieszając delikatnie od czasu do czasu, aż wszystko będzie bardzo miękkie, a smaki składników dobrze się ze sobą wymieszają, czyli ok 30-40 minut. 
  3. Podlewaj wodą, aby cymes się nie przypalał i miał gęsty sos. Potrawa jest lepsza po odgrzewaniu.
     

 

 Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej