Menora Info
Cymes - żydowski rarytas
Cymes w języku polskim oznacza rarytas - coś jedynego w swoim rodzaju. W kuchni żydowskiej zaś to - najprościej mówiąc - potrawa złożona z warzyw i owoców. W piątym odcinku filmowej odsłony cyklu “Kuchnia żydowska z POLIN” Malka i Laura nauczą Was przygotowywać pyszny, wegański cymes. Dowiecie się też co to znaczy kroić na szagę. Zapraszamy do obejrzenia odcinka!
Składniki
- 1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 4 marchwie ok 200 g pocięte w drobne plasterki (0,3cm)
- ¼ szklanki suszonych śliwek (bez pestek)
- 1/2 szklanki suszonych moreli lub 5-6 moreli świeżych
- ¼ szklanki rodzynek
- ¼ szklanki oleju
- 2 -3 duże łyżki miodu
- tatra skórka z ½ pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- ½ łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ l wody do podlania
Przygotowanie
- W dużym garnku podsmaż na oleju cebulę, aż zmięknie, dodaj sól.
- Dodaj pozostałe składniki i duś na małym ogniu, mieszając delikatnie od czasu do czasu, aż wszystko będzie bardzo miękkie, a smaki składników dobrze się ze sobą wymieszają, czyli ok 30-40 minut.
- Podlewaj wodą, aby cymes się nie przypalał i miał gęsty sos. Potrawa jest lepsza po odgrzewaniu.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej