Menora Info

Kuchnia żydowska z POLIN: Haman Tasche mamy Estery

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Składniki:

Nadzienie:

  • 1 szklanka daktyli lub suszonych moreli
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Ciasto

  • 100 g masła roślinnego
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki cukru 
  • 1-2 łyżeczki zastępnika jajka
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mąkę na ciasto przesiej, dodaj cukier puder, sól a następnie pokrój na mniejsze kawałki bardzo zimne masło i całość posiekaj nożem. Dodaj zastępnik żółtka, siekaj ponownie i wszystko szybko zagnieć, żeby nie ogrzać ciasta. (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Zawiń ciasto w folię i włóż na min. 2 godziny do zamrażalnika. 
  2. Daktyle lub morele ugotuj na miękko dodając przypraw korzennych wg własnego gustu. Zblenduj na gładką masę i ostudź. 
  3. Nagrzej piekarnik do 170 C. 
  4. Rozwałkowuj za zimnym stole ciasto i wytnij krążki. Nałóż nadzienie i zagnieć rogi w trójkąt. Ciasteczka układaj na ZIMNEJ blasze wyłożonej pergaminem.
  5. Piecz 10-15 min. w 180-190 C.