Menora Info
Kuchnia żydowska z POLIN: Haman Tasche mamy Estery
Składniki:
Nadzienie:
- 1 szklanka daktyli lub suszonych moreli
- ¼ łyżeczki imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Ciasto
- 100 g masła roślinnego
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- ¼ szklanki cukru
- 1-2 łyżeczki zastępnika jajka
- 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mąkę na ciasto przesiej, dodaj cukier puder, sól a następnie pokrój na mniejsze kawałki bardzo zimne masło i całość posiekaj nożem. Dodaj zastępnik żółtka, siekaj ponownie i wszystko szybko zagnieć, żeby nie ogrzać ciasta. (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Zawiń ciasto w folię i włóż na min. 2 godziny do zamrażalnika.
- Daktyle lub morele ugotuj na miękko dodając przypraw korzennych wg własnego gustu. Zblenduj na gładką masę i ostudź.
- Nagrzej piekarnik do 170 C.
- Rozwałkowuj za zimnym stole ciasto i wytnij krążki. Nałóż nadzienie i zagnieć rogi w trójkąt. Ciasteczka układaj na ZIMNEJ blasze wyłożonej pergaminem.
- Piecz 10-15 min. w 180-190 C.