Menora Info
Goldene jojch - czyli żydowski złoty rosół
Składniki
Rosół:
- 1 kg włoszczyzny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki lubczyku
- natka pietruszki
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 5 goździków
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
Kneidlach:
- 1 paczka macy
- 1/2 – 1 szklanki wody
- pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
- sól
Przygotowanie
Rosół
- Do głębokiego garnka włożyć przeciętą na pół cebulę i przysmażyć
- Włożyć obraną włoszczyznę, posypać kurkumą, zalać wodą, dodać sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 2 godz. Nie dopuszczać do mocnego gotowania!
- Na końcu dodać posiekaną natkę.
- Smak wzmocni dodanie świeżego lubczyku pod koniec gotowania.
Kneidlach:
- Przygotować głębszą miskę, pokruszyć macę i zalewać stopniowo ciepłą wodą, pozwalając, żeby maca wchłaniała wodę.
- Dodać do macy natkę oraz sól. Wyrobić dobrze ciasto, aż będzie miało konsystencje gęstej pasty. Wstawić pod przykryciem do lodówki, na 30 minut, po tym czasie masa stężeje.
- Formować mokrymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do dużej ilości gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek i odstawić na 20-30 minut, aby stężały (można zamrażać).
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej