Menora Info

Goldene jojch - czyli żydowski złoty rosół

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Składniki

Rosół:

  • 1 kg włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • natka pietruszki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 5 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

 
Kneidlach:

  • 1 paczka macy
  • 1/2 – 1 szklanki wody
  • pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
  • sól

 
Przygotowanie
 
Rosół

  • Do głębokiego garnka włożyć przeciętą na pół cebulę i przysmażyć
  • Włożyć obraną włoszczyznę, posypać kurkumą, zalać wodą, dodać sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 2 godz. Nie dopuszczać do mocnego gotowania!
  • Na końcu dodać posiekaną natkę.
  • Smak wzmocni dodanie świeżego lubczyku pod koniec gotowania.

Kneidlach:

  • Przygotować głębszą miskę, pokruszyć macę i zalewać stopniowo ciepłą wodą, pozwalając, żeby maca wchłaniała wodę.
  • Dodać do macy natkę oraz sól. Wyrobić dobrze ciasto, aż będzie miało konsystencje gęstej pasty. Wstawić pod przykryciem do lodówki, na 30 minut, po tym czasie masa stężeje.
  • Formować mokrymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do dużej ilości gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek i odstawić na 20-30 minut, aby stężały (można zamrażać).

 

 Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej