Menora Info
Chałka i bułeczki ze słodkim nadzieniem
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży/ ½ kostki
- 200 ml ciepłej wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki
- 30 ml oleju lub 25 g masła roślinnego
- zamiennik jajka
Nadzienie do bułeczek:
- Konfitura z wiśni
- Śliwki
- Gotowana kapusta kiszona z podsmażoną cebulą
- Grzyby leśne
Przygotowanie:
- Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 100 g mąki i połowę cukru. Pozostawić do momentu, kiedy zaczną się pienić.
- Dodać resztę mąki i cukru i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne i elastyczne.
- Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 1 godzinę. W tym czasie należy ciasto odgazować wbijając w nie pięść.
- Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.
- Każdą część podzielić na 3 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
- Chałki przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić chałki i piec ok. 20 minut.
Bułeczki można przygotować z tego samego ciasta.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej