Menora Info

Chałka i bułeczki ze słodkim nadzieniem

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży/ ½ kostki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki
  • 30 ml oleju  lub 25 g masła roślinnego
  • zamiennik jajka

Nadzienie do bułeczek:

  • Konfitura z wiśni
  • Śliwki
  • Gotowana kapusta kiszona z podsmażoną cebulą
  • Grzyby leśne

Przygotowanie:

  1. Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 100 g mąki i połowę cukru. Pozostawić do momentu, kiedy zaczną się pienić.
  2. Dodać resztę mąki i cukru i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne i elastyczne.
  3. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 1 godzinę. W tym czasie należy ciasto odgazować wbijając w nie pięść.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.
  5. Każdą część podzielić na 3 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
  6. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić chałki i piec ok. 20 minut.

Bułeczki można przygotować z tego samego ciasta.
 

 

 Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej