"Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" – katalog wystawy
Kultura kulinarna – jedzenie i sposób jego przyrządzania – jest do dziś bardzo istotnym elementem tożsamości żydowskiej: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, jednocześnie też stanowi o odrębności Żydów. Kuchnia żydowska, kształtowana na przestrzeni tysiącleci w różnych lokalizacjach geograficznych, jest bardzo różnorodna.
Publikacja, która towarzyszy wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", jest więc zarówno opowieścią o żydowskim jedzeniu, jak i o żydowskiej religii, kulturze i historii.
W książce zamieszczonych zostało też 14 przepisów na najbardziej znane dania aszkenazyjskie i sefardyjskie.
- Koncepcja i redakcja naukowa: Magdalena Maślak, Tamara Sztyma
- Liczba stron: 224
- Wydawca: Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, 2022
- Zamów e-book katalogu do wystawy "Od kuchni" →