Kolacja szabatowa w Muzeum Narodowym w Warszawie
image
image
image
Na Dziedzińcu Lorentza w Muzeum Narodowym w Warszawie odbędzie się kolacja szabatowa, swoim menu nawiązująca do życia i twórczości Marca Chagalla. W dniu urodzin artysty zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie kulinarne, które będzie odnosiło się do francuskiego okresu jego życia.
- 7 lipca (piątek), godz. 20.00
- Bilety: 350 zł, KUP BILET >>
- Miejsce zbiórki: Dziedziniec Lorentza, Muzeum Narodowe w Warszawie
- Dostępność wydarzenia: brak barier architektonicznych
- Czas trwania: ok. 150 minut
Kolację poprowadzi Agnieszka Kuś – interpretatorka dziedzictwa kulinarnego, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka i vlogerka, która wyszukuje smakowite historie z dziejów Polski i dzieli się z nimi ze słuchaczami i czytelnikami. W Muzeum POLIN prowadzi kulinarne zwiedzanie Warszawy dotyczące dziedzictwa kulinarnego Żydów w Polsce.
Dania przygotuje szef kuchni restauracji Muzealna Przemysław Suska, a napoje dobierze Damian Zakrzewski. Część dań zostanie zaserwowana w naczyniach z manufaktury Majolika Nieborów.
Uczestnicy kolacji otrzymają także upominek, który pomoże im przedłużyć szabatowy odpoczynek i pozostać dłużej w kontakcie z dziełami Marca Chagalla.
Menu
Przystawka
- Śledź w szarym sosie z migdałami i rodzynkami
Zupa
- Vichysoisse – chłodnik z porów i ziemniaków
Danie główne
- Czulent wegetariański
Deser
- Profiterole z musem z owoców sezonowych oraz kremem chantilly.
Organizatorzy:
- Muzeum Narodowe w Warszawie
- Restauracja Muzealna.
Partnerzy:
- Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
- Majolika Nieborów.