Wydarzenie
7.07.2023

Kolacja szabatowa w Muzeum Narodowym w Warszawie

Na Dziedzińcu Lorentza w Muzeum Narodowym w Warszawie odbędzie się kolacja szabatowa, swoim menu nawiązująca do życia i twórczości Marca Chagalla. W dniu urodzin artysty zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie kulinarne, które będzie odnosiło się do francuskiego okresu jego życia.

  • 7 lipca (piątek), godz. 20.00
  • Bilety: 350 zł, KUP BILET >>
  • Miejsce zbiórki: Dziedziniec Lorentza, Muzeum Narodowe w Warszawie
  • Dostępność wydarzenia: brak barier architektonicznych
  • Czas trwania: ok. 150 minut

Kolację poprowadzi Agnieszka Kuś – interpretatorka dziedzictwa kulinarnego, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka i vlogerka, która wyszukuje smakowite historie z dziejów Polski i dzieli się z nimi ze słuchaczami i czytelnikami. W Muzeum POLIN prowadzi kulinarne zwiedzanie Warszawy dotyczące dziedzictwa kulinarnego Żydów w Polsce.

Dania przygotuje szef kuchni restauracji Muzealna Przemysław Suska, a napoje dobierze Damian Zakrzewski. Część dań zostanie zaserwowana w naczyniach z manufaktury Majolika Nieborów.
Uczestnicy kolacji otrzymają także upominek, który pomoże im przedłużyć szabatowy odpoczynek i pozostać dłużej w kontakcie z dziełami Marca Chagalla.

Menu

Przystawka

  • Śledź w szarym sosie z migdałami i rodzynkami

Zupa 

  • Vichysoisse – chłodnik z porów i ziemniaków

Danie główne

  • Czulent wegetariański

Deser

  • Profiterole z musem z owoców sezonowych oraz kremem chantilly.

Organizatorzy:

Partnerzy:

  • Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
  • Majolika Nieborów.