Menora Info
1.12.2018

Chanuka z Alessią di Donato

Alessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia Marche
fot. D. Matloch / Muzeum Historii Żydów Polskich

Czerpiąc z tradycji kulinarnych związanych z Chanuką, zorganizowaliśmy warsztaty, które poprowadzi Alessia Di Donato.


1 grudnia (sobota), godz. 16.00

Istnieją święta, które mają szczególne zapachy. Chanuka, zwana “Świętem Świateł”, jest żydowskim świętem celebrującym pryncypialność kultury, zdolność przekazania pamięci i jej siły z pokolenia na pokolenie, z jednego stulecia na drugie. Jednym z kluczowych symboli tej  radosnej okoliczności jest olej. Dlatego właśnie Chanuka ma aromat ciepłego oleju, ale również mleka i czekolady…

W wigilię tego ważnego święta, które w tym roku rozpoczyna się 2 grudnia, będą na Ciebie czekać światła wyjątkowej Menory.

Dołącz do nas aby odkryć i przygotować typowe specjały chanukowe.

Menu wegetariańskie:

  • Fritto misto alla romana
  • Latkes
  • Bomboloni ripieni ( Sufganijot z nadzieniem)
  • Blintzes


Allesia Di Donato

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.

 

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.