Menora InfoPunkt

1.12.2018

Chanuka z Alessią di Donato

Alessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia Marche
fot. D. Matloch / Muzeum Historii Żydów Polskich

Czerpiąc z tradycji kulinarnych związanych z Chanuką, zorganizowaliśmy warsztaty, które poprowadzi Alessia Di Donato.


1 grudnia (sobota), godz. 16.00

Istnieją święta, które mają szczególne zapachy. Chanuka, zwana “Świętem Świateł”, jest żydowskim świętem celebrującym pryncypialność kultury, zdolność przekazania pamięci i jej siły z pokolenia na pokolenie, z jednego stulecia na drugie. Jednym z kluczowych symboli tej  radosnej okoliczności jest olej. Dlatego właśnie Chanuka ma aromat ciepłego oleju, ale również mleka i czekolady…

W wigilię tego ważnego święta, które w tym roku rozpoczyna się 2 grudnia, będą na Ciebie czekać światła wyjątkowej Menory.

Dołącz do nas aby odkryć i przygotować typowe specjały chanukowe.

Menu wegetariańskie:

  • Fritto misto alla romana
  • Latkes
  • Bomboloni ripieni ( Sufganijot z nadzieniem)
  • Blintzes


Allesia Di Donato

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.

 

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.


     

14.11.2018