Menora InfoPunkt

9.05.2018

Kuchnia Żydów włoskich z Bartkiem Kieżunem

Warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Bartek Kieżun, Krakowski MakaroniarzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Bartek Kieżun, Krakowski MakaroniarzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Bartek Kieżun, Krakowski MakaroniarzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Bartek Kieżun, Krakowski MakaroniarzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Bartek Kieżun, Krakowski MakaroniarzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Bartek Kieżun, Krakowski MakaroniarzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Bartek Kieżun, Krakowski MakaroniarzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Warsztaty w ramach autorskiego kursu gotowania żydowskiej kuchni włoskiej opracowanego przez Bartka Kieżuna – specjalistę w zakresie kuchni włoskiej – jest przygotowane zostały z myślą o każdym, kto ma ochotę nauczyć się gotować po włosku i po żydowsku.


9 maja (środa), godz. 18.00, bilety: 180 zł, KUP BILET >>

Zarówno początkujący adepci sztuki kulinarnej, jak i osoby bardziej już w kuchni doświadczone, są u nas mile widziane. Każde z zajęć są odrębną całością, więc do kursu można dołączyć w dowolnej chwili. Opowiemy przy tym o  kulinarnych obyczajach, podpowiemy gdzie szukać najlepszych produktów i nauczymy niezbędnych kuchennych sztuczek usprawniających poruszanie się w kuchni. Podczas każdych zajęć kursanci dowiedzą się też o pochodzeniu i genezie przygotowywanych potraw, a także poznają wina pasujące do przygotowywanego przez siebie jedzenia.

Tym razem nauczymy się przygotowywać:

  • Vellutata di asparagi al mascarpone – vellutata to nic innego jak włoskie określenie na krem. A skoro maj i Lombardia, to zabierzemy się za krem ze szparagów z dodatkiem bardzo lombardzkiego w rodowodzie sera, czyli mascarpone.
  • Risotto al gorgonzola – okolice Mediolanu słyną z serów, przygotujemy risotto z gorgonzolą, kuzynką francuskiego roqueforta. Porozmawiamy przy okazji co Bernard z Clairvaux ma wspólnego z serem.
  • Ossobuco alla Milanese – to danie nie ma z serami prawie nic wspólnego. To gicz cielęca duszona z dodatkiem warzyw i białego wina. Najsłynniejsze danie lombardzkiej kuchni!
  • Scodelline di cioccolata – deser nie będzie z Lombardii, ale nie odejdziemy zbyt daleko, bo do największego portu Toskanii. Scodelline w wersji z Livorno jest to pyszny mus czekoladowy o smaku rumu i kawy.


Bartek Kieżun

Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną „Italia do zjedzenia”.

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

 

26.04.2018