Menora InfoPunkt
25.08.2016 18:00
Kulinarny Lublin po żydowsku - spotkanie i warsztaty

W Menora InfoPunkcie rusza nowy cykl wydarzeń kulinarnych „Spotkania wokół stołu”. W jego ramach odbywać się będą dyskusje, prezentacje oraz warsztaty poświęcone polsko-żydowskiej kulturze kulinarnej we współczesnej i historycznej odsłonie. Pomysłodawczynią i koordynatorką projektu jest Monika Kucia – kuratorka i dziennikarka kulturalna. Tematem przewodnim pierwszego spotkania będą żydowskie korzenie kuchni lubelskiej. Cykl rozpocznie się 25 sierpnia w siedzibie InfoPunktu na Placu Grzybowskim.
Gościem wieczoru będzie Waldemar Sulisz – dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku, właściciel portalu JemLublin.pl, który podczas spotkania opowie o korzeniach żydowskiej kuchni Lublina oraz przedstawi prezentację fotograficzną. Dzień później, 26 sierpnia, odbędą się warsztaty kulinarne. Uczestnicy przygotują żydowskie dania z tego regionu: zupę rybną z karpia na sposób żydowski oraz pstrągi na sposób żydowski z sosem bakaliowym, kurkami podawane z kaszotto ziołowym, a także drożdżową chałkę. Warsztaty poprowadzi Kamil Kotarski - kucharz, ekspert kulinarny, promotor produktów i kuchni regionalnej.
Będziemy poruszać się w obszarze jedzenia, tropów produktowych i opowieści rodzinnych. Będziemy rozmawiać, słuchać, oglądać, smakować, zgłębiać i poznawać tematykę związaną z żydowsko-polskim dziedzictwem i dyskutować o jego obecności we współczesnym świecie – mówi Monika Kucia pomysłodawczyni i koordynatorka projektu.
Pierwsze z serii spotkań zatytułowane „Szabaśnik i bubelah, czyli żydowski Lublin” dotyczyć będzie korzeni żydowskiej kuchni Lublina. Wydarzenia – dyskusja oraz warsztaty kulinarne – odbędą się w Menora InfoPunkcie prowadzonym przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN.
Spotkanie z Waldemarem Suliszem – wstęp wolny
Warsztaty kulinarne z Kamilem Kotarskim – 150 złotych, bilety dostępne na bilety.polin.pl i w kasach Muzeum.
Na warsztatach, które potrwają około 3 godzin:
- poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej,
- dowiecie się, skąd wynikają tradycje danego święta żydowskiego,
- uzyskacie odpowiedzi na pytania dotyczące żydowskiego świata, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać,
- spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak Wy chcą wiedzieć więcej.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.