Menora InfoPunkt

25.08.2016 18:00

Kulinarny Lublin po żydowsku - spotkanie i warsztaty

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

W Menora InfoPunkcie rusza nowy cykl wydarzeń kulinarnych „Spotkania wokół stołu”. W jego ramach odbywać się będą dyskusje, prezentacje oraz warsztaty poświęcone polsko-żydowskiej kulturze kulinarnej we współczesnej i historycznej odsłonie. Pomysłodawczynią i koordynatorką projektu jest Monika Kucia – kuratorka i dziennikarka kulturalna. Tematem przewodnim pierwszego spotkania będą żydowskie korzenie kuchni lubelskiej. Cykl rozpocznie się 25 sierpnia w siedzibie InfoPunktu na Placu Grzybowskim.

Gościem wieczoru będzie Waldemar Sulisz – dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku, właściciel portalu JemLublin.pl, który podczas spotkania opowie o korzeniach żydowskiej kuchni Lublina oraz przedstawi prezentację fotograficzną. Dzień później, 26 sierpnia, odbędą się warsztaty kulinarne. Uczestnicy przygotują żydowskie dania z tego regionu: zupę rybną z karpia na sposób żydowski oraz pstrągi na sposób żydowski z sosem bakaliowym, kurkami podawane z kaszotto ziołowym, a także drożdżową chałkę. Warsztaty poprowadzi Kamil Kotarski - kucharz, ekspert kulinarny, promotor produktów i kuchni regionalnej.

Będziemy poruszać się w obszarze jedzenia, tropów produktowych i opowieści rodzinnych. Będziemy rozmawiać, słuchać, oglądać, smakować, zgłębiać i poznawać tematykę związaną z żydowsko-polskim dziedzictwem i dyskutować o jego obecności we współczesnym świecie – mówi Monika Kucia pomysłodawczyni i koordynatorka projektu.

Pierwsze z serii spotkań zatytułowane „Szabaśnik i bubelah, czyli żydowski Lublin” dotyczyć będzie korzeni żydowskiej kuchni Lublina. Wydarzenia – dyskusja oraz warsztaty kulinarne – odbędą się w Menora InfoPunkcie prowadzonym przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN.

Spotkanie z Waldemarem Suliszem – wstęp wolny

Warsztaty kulinarne z Kamilem Kotarskim – 150 złotych, bilety dostępne na bilety.polin.pl i w kasach Muzeum.


Na warsztatach, które potrwają około 3 godzin:

  • poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej,
  • dowiecie się, skąd wynikają tradycje danego święta żydowskiego,
  • uzyskacie odpowiedzi na pytania dotyczące żydowskiego świata, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać,
  • spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak Wy chcą wiedzieć więcej.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

 

11.08.2016