Menora InfoPunkt

02.10.2016 18:00

Spotkania wokół stołu - warsztaty infuzowania

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Warsztaty infuzji alkoholu – szybko, szybko, wolno. Migdały, mięta, pomarańcze – wzmocnione żydowskie smaki.

Po spotkaniu z Adamem Łukawskim i Zbigniewem Sierszułą w ramach cyklu "Spotkania wokół stołu", zapraszamy na warsztaty infuzowania.

Infuzowanie jest sposobem nadawania smaku alkoholom poprzez proces maceracji. Jest to jedna z najstarszych i najbardziej powszechnie stosowanych technik wzbogacania alkoholi na świcie. Efektem procesu infuzowania jest rozpuszczenie substancji smakowych i zapachowych w alkoholu. Procesowi infuzji można poddawać każdy alkohol, taki jak wódka rum czy gin. Infuzowanie można prowadzić wieloma technikami, na zimno, na ciepło lub pod ciśnieniem. W zależności od wybranych składników i techniki można uzyskać zupełnie nowe wariacje smakowe i zapachowe na temat zastosowanych alkoholi.

Podczas warsztatów dowiecie się, na czym polega infuzja bez cukru i w jakim sensie rozpuszczanie estrów w alkoholu przypomina produkcję perfum.

Zobaczycie, co to infuzja zimna, czym jest infuzja sous vide i jak można błyskawicznie infuzować alkohol, który pod potężnym ciśnieniem wnika w i zioła, owoce i korzenie biorące udział w infuzji przy pomocy syfonu i dwutlenku węgla – niewielkim nakładem czasu i pracy.

Towarzyszyć nam będą żydowskie smaki: migdały, rodzynki, daktyle, figi, a także kmin rzymski, mięta i kolendra. Połączymy je z sokiem pomarańczowym z ekologicznych izraelskich pomarańczy. Pokażemy także, co to „milk wash”, czyli infuzjowanie kozim mlekiem. Bohaterem spotkania będzie tradycja w nowoczesnym otoczeniu, zabawa smakiem i układanie własnych kompozycji.

Wyjdziesz z  warsztatów z trzema autorskimi infuzjami!

Warsztaty prowadzi Maciej Trząski - członek Zarządu Slow Food Youth Warszawa. Zajmował się realizacją projektów związanych z gastronomią, w tym warsztatów z warzenia piwa i święta „Młodego Ziemniaka”. Specjalizuje się w infuzjach z destylatów.


2 października, godz. 18:00 - warsztaty infuzowania z Maciejem Trząskim

Czas trwania: 2 godziny

Warsztaty odbędą się w Menora InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora).
Koszt udziału w warsztatach: 100 zł.

Bilety dostępne w internetowym systemie sprzedaży oraz w kasach Muzeum POLIN.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

06.09.2016