Warsztaty
30.09-4.10.2020
TISZ Festiwal: Miejsce przy stole – kurs kulinarny online
Dlaczego religijni Żydzi nie łączą mleka i mięsa? Czy wołowy język może uchodzić za przysmak? Dlaczego polskie grzyby są uznawane za najlepsze i czy można zemdleć od zapachu koperku?
- 30 września – 4 października, premiery o 10.00 i 18.00
Tego wszystkiego i jeszcze więcej dowiecie się z kursu kulinarnego „Miejsce przy stole”, którego fragmenty dzięki uprzejmości nowojorskiego Żydowskiego Instytutu Naukowego YIVO.
Przy stole: Czym jest jedzenie Żydów aszkenazyjskich? |
Lekcja z ekspertem: żydowskie jedzenie w Polsce |
Lekcja z ekspertem: Czym jest koszerność? |
Latkesy |
W kuchni: rosół z kulkami z macy |
Bajgle |
Lekcja z ekspertem: Żydzi i wegetarianizm |
Lekcja z ekspertem: Bary Mleczne |
Lekcja z ekspertem: Jak zachować zwyczaje i zasady kuchni żydowskiej |
Lekcja z ekspertem: Przyszłość kuchni aszkenazyjskiej |
Transkrypcje nagrań w języku angielskim [.txt]:
- Przy stole: Czym jest jedzenie Żydów aszkenazyjskich? >>
- Lekcja z ekspertem: żydowskie jedzenie w Polsce >>
- Lekcja z ekspertem: Czym jest koszerność? >>
- Latkesy >>
- W kuchni: rosół z kulkami z macy >>
- Bajgle >>
- Lekcja z ekspertem: Żydzi i wegetarianizm >>
- Lekcja z ekspertem: Bary Mleczne >>
- Lekcja z ekspertem: Jak zachować zwyczaje i zasady kuchni żydowskiej >>
- Lekcja z ekspertem: Przyszłość kuchni aszkenazyjskiej >>
Partner