TISZ Festiwal: Tajemnicza degustacja. Smak Galicji w Warszawie
Tajemnicza degustacja to zaproszenie gości do stołu nie w restauracjach, lecz w niespodziewanych i nietypowych miejscach na piękną ucztę złożoną z 5 dań, którym towarzyszyć będzie 5 wyjątkowych i specjalnie dobranych na tę okazję win. Słowem: wiesz co, wiesz z kim ale gdzie, dowiesz się sms-em na 3 godziny przed kolacją!
- 27 września (czwartek), godz. 19.00
Tematem przewodnim menu jest Galicja, a idealnie dopasowane do każdego dania wina pochodzą z jednej z najsłynniejszych izraelskich winiarni Carmel Winery z importu Magazyn Wina. Kolacja odbędzie się w tejemniczym miejscu w Warszawie w ramach TISZ. Festiwal Żydowskiego Jedzenia.
Tajemnicza degustacja
- Aperitif: Carmel Selected Sauvignon Blanc
-
Forszmak ze śledzia – pojawiał się na początku kolacji, miał wiele wersji, ale w kuchni żydowskiej najmocniej rozpychał się ten ze śledziem. I od takiego właśnie zaczniemy.
- Carmel Private Collection Emerald Riesling
-
Rosół na gęsinie z knejdlach – penicylina na talerzu. Gęsina w kuchni żydowskiej miała szczególne znaczenie, dlatego na Tajemniczej Degustacji pojawi się kilka razy. Jeden z nich to rosół z knejdlach, czyli kulkami z macy z porządną porcją aromatycznej pietruszki.
- Carmel Appelation Merlot
-
Pasztet z gęsich wątróbek na chałce – gęsi pasztet bardzo lubi się ze słodkim pieczywem, dlatego podamy go na chałce.
- Carmel Single Vineyard Malbec
-
Gęsi pipek – co kraj to obyczaj – mówią. Galicyjski gęsi pipek, zupełnie inny od tego z Polski północnej bazuje na gęsich żołądkach długo duszonych z cebulą! Podamy go jako danie główne.
- Yatir Syrah
-
Cymes – czyli słodki miodowy deser pachnący cynamonem. Cymesów było tyle ile gospodyń, dlatego nie powiemy Wam, co będzie podstawą naszego!
- Słodka niespodzianka
-
Za oryginalny projekt odpowiadają:
Monika Bielka-Vescovi – pomysłodawczyni Tajemniczych Degustacji, założycielka Szkoły Sommelierów i stowarzyszenia Kobiety i Wino, dyplomowana trenerka londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust, sommelier z certyfikatem International Sommelier Guild oraz Diploma WSET, członkini Stowarzyszenia Sommelierów Europejskich, autorka publikacji winiarskich. Akademik Instytutu Masters of Wine Stage 2.
Bartek Kieżun – pomysłodawca Tajemniczych Degustacji, dziennikarz i bloger kulinarny związany z magazynem Kukbuk. Antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikował w Wysokich Obcasach w Czasie Wina i Kukubuku. Autor bestselerowej książki o włoskiej kuchni Italia do zjedzenia. Laureat Nagrody Magellana. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup.
Organizatorzy:
Partnerzy:
Kobiety i Wino
Magazyn Wina
Carmel Winery
Kinga Pienińska
Organizator festiwalu:
Współorganizator:
Wsparcie:
Rodzina Organ
Ken & Wendy Ruby oraz The Ruby Family Foundation