Wydarzenie

27.09.2018

TISZ Festiwal: Tajemnicza degustacja. Smak Galicji w Warszawie

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, tajemnicza degustacja, Bartek Kieżun, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, tajemnicza degustacja, Bartek Kieżun, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, tajemnicza degustacja, Bartek Kieżun, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, tajemnicza degustacja, Bartek Kieżun, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, tajemnicza degustacja, Bartek Kieżun, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, tajemnicza degustacja, Bartek Kieżun, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, tajemnicza degustacja, Bartek Kieżun, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, tajemnicza degustacja, Bartek Kieżun, Muzeum POLIN
fot. fickr.com

Tajemnicza degustacja to zaproszenie gości do stołu nie w restauracjach, lecz w niespodziewanych i nietypowych miejscach na piękną ucztę złożoną z 5 dań, którym towarzyszyć będzie 5 wyjątkowych i specjalnie dobranych na tę okazję win. Słowem: wiesz co, wiesz z kim ale gdzie, dowiesz się sms-em na 3 godziny przed kolacją!


27 września (czwartek), godz. 19.00, bilety: 160 zł, liczba miejsc: 24, ZAPISY >>

Tematem przewodnim menu jest Galicja, a idealnie dopasowane do każdego dania wina pochodzą z jednej z najsłynniejszych izraelskich winiarni Carmel Winery z importu Magazyn Wina. Kolacja odbędzie się w tejemniczym miejscu w Warszawie w ramach TISZ. Festiwal Żydowskiego Jedzenia.

Tajemnicza degustacja

Aperitif: Carmel Selected Sauvignon Blanc

Forszmak ze śledzia – pojawiał się na początku kolacji, miał wiele wersji, ale w kuchni żydowskiej najmocniej rozpychał się ten ze śledziem. I od takiego właśnie zaczniemy.

Carmel Private Collection Emerald Riesling

Rosół na gęsinie z knejdlach – penicylina na talerzu. Gęsina w kuchni żydowskiej miała szczególne znaczenie, dlatego na Tajemniczej Degustacji pojawi się kilka razy. Jeden z nich to rosół z knejdlach, czyli kulkami z macy z porządną porcją aromatycznej pietruszki.

Carmel Appelation Merlot

Pasztet z gęsich wątróbek na chałce – gęsi pasztet bardzo lubi się ze słodkim pieczywem, dlatego podamy go na chałce.

Carmel Single Vineyard Malbec

Gęsi pipek – co kraj to obyczaj – mówią. Galicyjski gęsi pipek, zupełnie inny od tego z Polski północnej bazuje na gęsich żołądkach długo duszonych z cebulą! Podamy go jako danie główne.

Yatir Syrah

Cymes – czyli słodki miodowy deser pachnący cynamonem. Cymesów było tyle ile gospodyń, dlatego nie powiemy Wam, co będzie podstawą naszego!

Słodka niespodzianka

 


Za oryginalny projekt odpowiadają:

Monika Bielka-Vescovi – pomysłodawczyni Tajemniczych Degustacji, założycielka Szkoły Sommelierów i stowarzyszenia Kobiety i Wino, dyplomowana trenerka londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust, sommelier z certyfikatem International Sommelier Guild oraz Diploma WSET, członkini Stowarzyszenia Sommelierów Europejskich, autorka publikacji winiarskich. Akademik Instytutu Masters of Wine Stage 2.

Bartek Kieżun – pomysłodawca Tajemniczych Degustacji, dziennikarz i bloger kulinarny związany z magazynem Kukbuk. Antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikował w Wysokich Obcasach w Czasie Wina i Kukubuku. Autor bestselerowej książki o włoskiej kuchni Italia do zjedzenia. Laureat Nagrody Magellana. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup.

 

Organizatorzy:

Partnerzy:

 

Kobiety i Wino

Magazyn Wina

Carmel Winery

Kinga Pienińska

 

Organizator festiwalu: 

Współorganizator:

Wsparcie:

Rodzina Organ

Ken & Wendy Ruby oraz The Ruby Family Foundation

05.09.2018