TISZ Festiwal w barach mlecznych

Zapraszamy Was do odwiedzenia wybranych warszawskich barów mlecznych, które na czas TISZ Festiwalu zmieniły nazwy niektórych potraw na ich odpowiedniki w języku jidysz. Sprawdźcie, a przekonacie się, jak wiele podobieństw jest między tym, co na święta jadają Żydzi, a tym, co pamiętacie z domowych obiadów u babci.
Tegoroczna edycja pod hasłem "Ziemia" jest blisko tego, co sezonowe i lokalne, tego, co wyrasta na naszych polach i łąkach. A gdzie znajdziemy kuchnię bardziej wykorzystującą lokalne składniki, jak nie w barach mlecznych? Jak co roku, podczas TISZ Festiwalu żydowskie jedzenie wraca na ulice Warszawy! Wyobraźcie sobie, że wchodzicie do baru mlecznego, a tam zamiast dobrze znanych naleśników z serem – blincesy, placki ziemniaczane zostały zastąpione latkesami, a zamiast gołąbków serwowane są holiszki.
Lista barów, które włączyły się do TISZ Festiwalu, zostanie udostępniona wkrótce.