Spotkanie
27.09-1.10.2023

TISZ Festiwal w barach mlecznych

Na białych talerzach leżą różne potrawy
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy Was do odwiedzenia wybranych warszawskich barów mlecznych, które na czas TISZ Festiwalu zmieniły nazwy niektórych potraw na ich odpowiedniki w języku jidysz. Sprawdźcie, a przekonacie się, jak wiele podobieństw jest między tym, co na święta jadają Żydzi, a tym, co pamiętacie z domowych obiadów u babci.

Tegoroczna edycja pod hasłem "Ziemia" jest blisko tego, co sezonowe i lokalne, tego, co wyrasta na naszych polach i łąkach. A gdzie znajdziemy kuchnię bardziej wykorzystującą lokalne składniki, jak nie w barach mlecznych? Jak co roku, podczas TISZ Festiwalu żydowskie jedzenie wraca na ulice Warszawy! Wyobraźcie sobie, że wchodzicie do baru mlecznego, a tam zamiast dobrze znanych naleśników z serem – blincesy, placki ziemniaczane zostały zastąpione latkesami, a zamiast gołąbków serwowane są holiszki.

Lista barów, które włączyły się do TISZ Festiwalu, zostanie udostępniona wkrótce.