Wydarzenie
26.09.2018

TISZ Festiwal w Fortecy Kręglickich

Forteca Kręglickich to targ, który w każdą środę oferuje przepyszne, zdrowe jedzenie, prosto od producentów. Targ powstał z inicjatywy Agnieszki Kręglickiej, w wyniku poszukiwania drogi do zdrowej i dobrej żywności. Tym razem, w ramach TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia, wyjątkowo kupić będzie można także przysmaki kuchni żydowskiej.

W każdą środę w zabytkowej fortecy przy ul. Zakroczymskiej 12 w Warszawie, ustawiają swoje stanowiska bartnicy z ekologicznymi miodami, pachną wiejskie chleby i wędliny. Znajdziemy tu oleje tłoczone na zimno, wytwarzane wg tradycyjnych metod, jabłka bez grama chemii. To tutaj znaleźć można "Pana Ziółko" z ziołami, sałatami, topinamburem i skorzonerą. Moda na produkty "Pana Ziółko" rozpoczęła się właśnie w Fortecy. Targ w Fortecy jest kultowym miejscem spotkań eko zakręconej Warszawy. 

Wszyscy rolnicy i producenci to pasjonaci, pięknie i chętnie opowiadają o swoich produktach: jak rosną, jak są zbierane. Radzą z czym i dlaczego je jeść. W każda środę od rana Forteca zamienia się w "dyskusyjny klub wymiany myśli i pomysłów" o dobrym jedzeniu i życiu.

W ofercie targowej swoje stałe miejsce mają specjalności żydowskie:

  • na stoisku z pieczywem są chałki, cebularze i bajgle,
  • Dorota i Włodek z Jastrzębich Kątów – hodowcy karpia, przez cały rok oferują rybę z rodzynkami w galarecie, kulki gefilte fisz i babkę ziemniaczaną z wędzonym karpiem,
  • u Dreszlera – specjalisty od gęsiny, można kupić gęsi smalec i wędzone półgęski.

Na TISZ Festiwal, oprócz dań aszkenazyjskich pojawiają się też hummus, pasta z siekanego bakłażana baba ganush i tabule, odświeżająca sałatka z naci pietruszki. Będzie też czulent z wędzonym karpiem i placki ziemniaczane latkes.

Są tu również (na co dzień) holiszki, kreplachy i blintzes. Gołąbki, pierogi, naleśniki to dania świetnie znane  - by były odzwierciedleniem tradycji żydowskiej wystarczy delikatnie je wystylizować - naleśniki z twarogiem zwinąć w krokieciki, gołąbki nadziać wołowiną, a pierogi zlepić w trójkąty!


Agnieszka Kręglicka –  warszawska restauratorka wraz z bratem Marcinem posiadają osiem restauracji: meksykańską Elpopo,  greckie tawerny Meltemi i Santorini, włoską trattorię Chianti, Piątą Ćwiartkę na Zamku Królewskim, Opasły Tom, zabytkową Fortecę, oraz Klub Bankowca. Ekspertka w dziedzinie kulinariów i żywienia. Autorka książek kulinarnych oraz programu telewizyjnego "Para w  kuchni" dla Kuchni TV. Felietonistka Wysokich Obcasów oraz miesięcznika Dziecko. Członkini i propagatorka Organizacji Slowfood Warszawa. Twórczyni targu producentów zdrowej żywności.

Forteca Kręgliccy
ul. Zakroczymska 12
Warszawa
[email protected]
www.kregliccy.pl