Muzeum

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: Program

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia odbędzie się w Warszawie w dniach 26-30 września. Pokażemy Wam współczesną odsłonę kulinarnej tradycji, a jedzenie będzie punktem wyjścia do dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś.


Chcemy się z Wami spotkać m.in. na spacerach, warsztatach, debatach, projekcjach filmowych i przy wspólnym stole, aby razem gotować, rozmawiać, śmiać się i przede wszystkim próbować żydowskiego jedzenia, które nie przestaje fascynować i smakować.

26.09.2018
 
9.00 - 15.00 - TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia w Fortecy Kręglickich
Forteca Kręglickich, ul. Zakroczymska 12
 
18.00 - Inauguracja TISZ Festiwalu: Korzenie i korzonki. Debata kulinarna o jedzeniu koszernym i roślinnym połączona z poczęstunkiem oraz występem Klubu Komediowego
Audytorium Muzeum POLIN, wstęp wolny, wydarzenie tłumaczone symultanicznie na PJM
 
27.09.2018
 
18.00 - Bajgle i rugelachy – warsztaty kulinarne z Laurel Kratochvilą, w języku angielskim. Będziemy przygotowywać żydowskie wypieki: nowojorskie bajgle i jerozolimskie rogaliki ze słodkim nadzieniem.
Menora Info, pl. Grzybowski 2, BRAK MIEJSC
 
18.00 - Rodzinne historie o jedzeniu. Nauka gotowania, dzielenie się rodzinnymi przepisami oraz spotkania i rozmowy
Centrum Społeczności Żydowskiej JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a, wstęp wolny
 
19.00 - Tajemnicza Degustacja. Krakowski Makaroniarz Bartek Kieżun i Monika Bielka-Vescovi zapraszają na galicyjską kolację aszkenazyjskich Żydów, która wydarzy się w nieoczywistej przestrzeni.
Miejsce spotkania uczestnicy poznają 3 godziny przed wydarzeniem, BRAK MIEJSC
 
28.09.2018
 
17.30 - Wspólne gotowanie w Centrum Kultury Jidysz. Warsztaty wegetariańskiej kuchni żydowskiej z Michałem Lachurem, szefem kuchni Organic Corner.
Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15, bilety: 50 zł, KUP BILET >>
 
19.00 - Tribute to Fania Lewando: kolacja szabatowa. 5 dań i 5 szefów kuchni: Aleksander Baron, Alessia Di Donato, Sabina Francuz, Malka Kafka i Laurel Kratochvila, których dania będą inspirowane przepisami przedwojennej restauratorki i propagatorki zdrowego jedzenia – Fani Lewando; do każdego dania będzie dobrany napój przez Katarzynę Federowicz. Ta wyjątkowa podróż przez aszkenazyjskie smaki będzie połączona z opowieścią o polsko-żydowskiej kuchni i kulturze.
Hol główny Muzeum POLIN, BRAK MIEJSC
 
29.09.2018
 
10.00 - 14.00 - Ha’Carmel Sukkot Brunch. Przenieś się na bazar Ha’Carmel do Tel Avivu! Dziewczyny z NotSoKosher oraz Malka Kafka z ekipą z restauracji Tel Aviv na Poznańskiej przygotują wyjątkowy brunch.
Tel Aviv na Poznańskiej, Poznańska 11
 
11.00 - 14.00 - Sekrety kuchni żydowskiej. Warsztaty kulinarne dla dzieci. Partnerem wydarzenia jest Charlotte Menora.
Menora Info, pl. Grzybowski 2, BRAK MIEJSC
 
12.00 - Od gefilte fish do pół czarnej w Ziemiańskiej, czyli o jedzeniu na wystawie stałej Muzeum POLIN – spacer po wystawie stałej.
Muzeum POLIN, bilety: 15 / 25 zł, BRAK MIEJSC
 
14.30 - 17.00 - Tu kupisz i zjesz wszystko! – żydowskie sklepy i restauracje w dawnej Warszawie – spacer miejski.
Miejsce zbiórki uczestnicy poznają po zakupie biletu, BRAK MIEJSC
 
30.09.2018
 
12.00 - 15.00 - Od Abrahama do Instagrama – warsztaty kulinarne, na których poznacie kilka tricków jak ładnie prezentować przygotowane dania; poprowadzi NotSoKosher.
Menora Info, pl. Grzybowski 2, bilety: 180 zł, KUP BILET >>
 
13.00 - Przez bajgle i hummus – spacer smakami współczesnej żydowskiej Warszawy - spacer miejski z degustacją potraw w kilku różnych lokalach.
Miejsce zbiórki uczestnicy poznają po zakupie biletu, BRAK MIEJSC
 
19.00 - Films for Food: W poszukiwaniu izraelskiej kuchni, reż. Roger M. Sherman, USA, 2016, 96’ Po pokazie zapraszamy na dyskusję na temat żydowskiego jedzenia "Żydowskie, czyli jakie?"
Kino Muranów, bilety: 23 zł, KUP BILET >>

 

Organizator festiwalu: 

Będziemy jeść z:

  

Współorganizator:

Wsparcie:

Rodzina Organ

Ken & Wendy Ruby oraz The Ruby Family Foundation