Wydarzenie
29.09.20118

TISZ Festiwal: Ha’Carmel Sukkot Brunch

Warsztaty kulinarne - talerze pełne jedzenia i szklanki z sokiem pomarańczowym stoją na stole.
fot. B. Dittmar

Przenieś się na bazar Ha’Carmel do Tel Avivu! Dziewczyny z #NotSoKosher oraz Malka Kafka z ekipą z restauracji Tel Aviv na Poznańskiej przygotują wyjątkowy brunch.

  • 29 września (sobota), godz. 10:00 - 14:00, Tel Aviv na Poznańskiej, ul. Poznańska 11

Izraelskie targi to autonomiczne wyspy, odrębne państwa w państwie, państwa bez podziałów i niesnasek, gdzie kultury z całego świata przenikają się niepostrzeżenie, tworząc emocjonujący koktajl podniecający wszystkie zmysły. Państwa, w których króluje ziemia, dająca jedzenie i schronienie.

W sobotę, 29 września, na szuki przeniosą Was Not So Kosher, dziewczyny z Krakowa, wraz z niezawodną załogą Tel Avivu z Poznańskiej, gdzie zakosztujecie Maghrebu, Lewantu, kuchni sefardyjskiej i aszkenazyjskiej. Spędźcie z nami ten sobotni poranek, dzieląc się szczęściem płynącym wprost z natury, bez skrępowania, bez granic.

Od godziny 10:00 czekać na Was będzie bogato zastawiony stół brunchowy, a na nim żydowskie i arabskie dania kuchni izraelskiej, dania kuchni Maghrebu i desery w towarzystwie aromatycznych napojów - kawy po arabsku, sahlabu czy lemoniady z granatem.

Na wydarzenie nie obowiązują rezerwacje. Podczas naszego brunchu skorzystać będziecie mogli z dwóch ofert:

  • wybierz 1 danie główne i 2 przystawki i zapłać 29,90 zł, pieczywo w cenie
  • wybierz 1 danie główne i 4 przystawki i zapłać 39,90 zł, pieczywo w cenie.


W kuchni Tel Avivu tego dnia królować będą:

Malka Kafka - restauratorka i promotorka dobrego życia. Właścicielka i pomysłodawczyni sieci roślinnych restauracji Tel Aviv Urban Food. Laureatka prestiżowej nagrody „Restaurateur of the year” wg Warsaw Insider. Autorka książki „God Food. Boska kuchnia Malki Kafki.”

Sabina Francuz - absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, właścicielka „Głodnych Kawałków”- przedsięwzięcia kulinarnego łączącego food design i domowe tradycje kulinarne. Inicjatorka kolektywu #NotSoKosher, niezależnej grupy eksplorującej polsko-żydowskie korzenie kulinarne. Od 5 lat współpracuje z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie. Mieszka w Krakowie i Atenach.

NotSokosher -  dziewczyńska banda oszalała na punkcie kuchni żydowskich diaspor. Przez ostatni rok w oparach cieciorki i smażonej cebuli wspólnie tworzyły kuchnie Chederu, klubokawiarni FKŻ. Tahina przefiltrowała ich żyły a hummus scalił na dobre. Postanowiły ruszyć w świat z pomysłem na własny stół, pełen ukochanych smaków, wibrujących kolorów, tysiąca westchnień i niewypowiedzianych przyjemności. Stół bez granic.