Wydarzenie

29.09.20118

TISZ Festiwal: Ha’Carmel Sukkot Brunch

Warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Sabina FracuzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Sabina FracuzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Sabina FracuzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Sabina FracuzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Sabina FracuzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Sabina FracuzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Sabina FracuzWarsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Sabina Fracuz
fot. B. Dittmar

Przenieś się na bazar Ha’Carmel do Tel Avivu! Dziewczyny z #NotSoKosher oraz Malka Kafka z ekipą z restauracji Tel Aviv na Poznańskiej przygotują wyjątkowy brunch.


29 września (sobota), godz. 10:00 - 14:00, Tel Aviv na Poznańskiej, ul. Poznańska 11

Izraelskie targi to autonomiczne wyspy, odrębne państwa w państwie, państwa bez podziałów i niesnasek, gdzie kultury z całego świata przenikają się niepostrzeżenie, tworząc emocjonujący koktajl podniecający wszystkie zmysły. Państwa, w których króluje ziemia, dająca jedzenie i schronienie.

W sobotę, 29 września, na szuki przeniosą Was Not So Kosher, dziewczyny z Krakowa, wraz z niezawodną załogą Tel Avivu z Poznańskiej, gdzie zakosztujecie Maghrebu, Lewantu, kuchni sefardyjskiej i aszkenazyjskiej. Spędźcie z nami ten sobotni poranek, dzieląc się szczęściem płynącym wprost z natury, bez skrępowania, bez granic.

Od godziny 10:00 czekać na Was będzie bogato zastawiony stół brunchowy, a na nim żydowskie i arabskie dania kuchni izraelskiej, dania kuchni Maghrebu i desery w towarzystwie aromatycznych napojów - kawy po arabsku, sahlabu czy lemoniady z granatem.

Na wydarzenie nie obowiązują rezerwacje. Podczas naszego brunchu skorzystać będziecie mogli z dwóch ofert:

  • wybierz 1 danie główne i 2 przystawki i zapłać 29,90 zł, pieczywo w cenie
  • wybierz 1 danie główne i 4 przystawki i zapłać 39,90 zł, pieczywo w cenie.


W kuchni Tel Avivu tego dnia królować będą:

Malka Kafka - restauratorka i promotorka dobrego życia. Właścicielka i pomysłodawczyni sieci roślinnych restauracji Tel Aviv Urban Food. Laureatka prestiżowej nagrody „Restaurateur of the year” wg Warsaw Insider. Autorka książki „God Food. Boska kuchnia Malki Kafki.”

Sabina Francuz - absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, właścicielka „Głodnych Kawałków”- przedsięwzięcia kulinarnego łączącego food design i domowe tradycje kulinarne. Inicjatorka kolektywu #NotSoKosher, niezależnej grupy eksplorującej polsko-żydowskie korzenie kulinarne. Od 5 lat współpracuje z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie. Mieszka w Krakowie i Atenach.

NotSokosher -  dziewczyńska banda oszalała na punkcie kuchni żydowskich diaspor. Przez ostatni rok w oparach cieciorki i smażonej cebuli wspólnie tworzyły kuchnie Chederu, klubokawiarni FKŻ. Tahina przefiltrowała ich żyły a hummus scalił na dobre. Postanowiły ruszyć w świat z pomysłem na własny stół, pełen ukochanych smaków, wibrujących kolorów, tysiąca westchnień i niewypowiedzianych przyjemności. Stół bez granic.

 

 

07.09.2018