Wydarzenie

28.09.2018

TISZ Festiwal: Tribute to Fania Lewando. Wegetariańska kolacja szabatowa

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN, kolacja szabatowa, Fania LewandoTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN, kolacja szabatowa, Fania LewandoTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN, kolacja szabatowa, Fania LewandoTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN, kolacja szabatowa, Fania LewandoTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN, kolacja szabatowa, Fania LewandoTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN, kolacja szabatowa, Fania LewandoTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN, kolacja szabatowa, Fania LewandoTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN, kolacja szabatowa, Fania Lewando
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy do specjalnie zaaranżowanego holu głównego Muzeum POLIN na wyjątkową szabatową, wegetariańską kolację, którą stworzą świetni szefowie kuchni: Aleksander Baron, Alessia Di Donato, Sabina Francuz, Malka Kafka, Laurel Kratochvila oraz sommelier: Katarzyna Federowicz.


28 września (piątek), godz. 19.00, BRAK MIEJSC

Dania, które nam zaprezentują, będą inspirowane przepisami przedwojennej restauratorki i propagatorki zdrowego jedzenia Fani Lewando, a do każdego dania Katarzyna Federowicz dobierze napój. Ta wyjątkowa podróż przez aszkenazyjskie smaki będzie połączona z opowieścią o polsko-żydowskiej kuchni i kulturze. Spróbujecie potraw, które przez lata łączyły kolejne pokolenia polskich Żydów i Żydówek, często mając też swoje lustrzane odbicie w kuchniach ich nieżydowskich sąsiadów.

Menu

Malka Kafka prezentuje: Amuse-bouche
  • Kawior po żydowsku
  • Cymes
  • Smarowidło
Sabina Francuz prezentuje: Przystawka
 
Kapusta z warzywami i grzybami, kwaśną śmietaną, rzodkiewkowym carpaccio i marynowanymi rydzami
 
Laurel Kratochvila prezentuje: Zupa
 
Zupa porowa z kreplachami / ze skwarkami z topinamburu i grzybów
 
Aleksander Baron prezentuje: Danie główne
 
Zestaw czterech kiełbas:
  • Chałka z pieprzem i rodzynkami, skórka cytryny
  • Bakłażan z kiszoną kapustą i przyprawami korzennymi
  • Wędzona marchew, śliwka, jabłko, majeranek, kminek
  • Buraki, fasola, mak, olej z maku
Alessia Di Donato prezentuje: Deser
 
Kugiel z ryżu z jabłkami, sos passito, ciasto cynamonowe sable, złoto.


Do wszystkich dań napoje zaserwuje sommelier Katarzyna Federowicz.

 

Organizator festiwalu: 


Współorganizator:

Wsparcie:

Rodzina Organ

Ken & Wendy Ruby oraz The Ruby Family Foundation

 

Partnerzy kolacji:

 

14.09.2018