Wydarzenie
28.09.2018

TISZ Festiwal: Tribute to Fania Lewando. Wegetariańska kolacja szabatowa

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN, kolacja szabatowa, Fania Lewando
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy do specjalnie zaaranżowanego holu głównego Muzeum POLIN na wyjątkową szabatową, wegetariańską kolację, którą stworzą świetni szefowie kuchni: Aleksander Baron, Alessia Di Donato, Sabina Francuz, Malka Kafka, Laurel Kratochvila oraz sommelier: Katarzyna Federowicz.


28 września (piątek), godz. 19.00, BRAK MIEJSC

Dania, które nam zaprezentują, będą inspirowane przepisami przedwojennej restauratorki i propagatorki zdrowego jedzenia Fani Lewando, a do każdego dania Katarzyna Federowicz dobierze napój. Ta wyjątkowa podróż przez aszkenazyjskie smaki będzie połączona z opowieścią o polsko-żydowskiej kuchni i kulturze. Spróbujecie potraw, które przez lata łączyły kolejne pokolenia polskich Żydów i Żydówek, często mając też swoje lustrzane odbicie w kuchniach ich nieżydowskich sąsiadów.

Menu

Malka Kafka prezentuje: Amuse-bouche
  • Kawior po żydowsku
  • Cymes
  • Smarowidło
Sabina Francuz prezentuje: Przystawka
 
Kapusta z warzywami i grzybami, kwaśną śmietaną, rzodkiewkowym carpaccio i marynowanymi rydzami
 
Laurel Kratochvila prezentuje: Zupa
 
Zupa porowa z kreplachami / ze skwarkami z topinamburu i grzybów
 
Aleksander Baron prezentuje: Danie główne
 
Zestaw czterech kiełbas:
  • Chałka z pieprzem i rodzynkami, skórka cytryny
  • Bakłażan z kiszoną kapustą i przyprawami korzennymi
  • Wędzona marchew, śliwka, jabłko, majeranek, kminek
  • Buraki, fasola, mak, olej z maku
Alessia Di Donato prezentuje: Deser
 
Kugiel z ryżu z jabłkami, sos passito, ciasto cynamonowe sable, złoto.


Do wszystkich dań napoje zaserwuje sommelier Katarzyna Federowicz.

 

Organizator festiwalu: 


Współorganizator:

Wsparcie:

Rodzina Organ

Ken & Wendy Ruby oraz The Ruby Family Foundation

 

Partnerzy kolacji: