TISZ Festiwal: Tribute to Fania Lewando. Wegetariańska kolacja szabatowa
Zapraszamy do specjalnie zaaranżowanego holu głównego Muzeum POLIN na wyjątkową szabatową, wegetariańską kolację, którą stworzą świetni szefowie kuchni: Aleksander Baron, Alessia Di Donato, Sabina Francuz, Malka Kafka, Laurel Kratochvila oraz sommelier: Katarzyna Federowicz.
- 28 września (piątek), godz. 19.00, BRAK MIEJSC
Dania, które nam zaprezentują, będą inspirowane przepisami przedwojennej restauratorki i propagatorki zdrowego jedzenia Fani Lewando, a do każdego dania Katarzyna Federowicz dobierze napój. Ta wyjątkowa podróż przez aszkenazyjskie smaki będzie połączona z opowieścią o polsko-żydowskiej kuchni i kulturze. Spróbujecie potraw, które przez lata łączyły kolejne pokolenia polskich Żydów i Żydówek, często mając też swoje lustrzane odbicie w kuchniach ich nieżydowskich sąsiadów.
Menu
- Malka Kafka prezentuje: Amuse-bouche
-
- Kawior po żydowsku
- Cymes
- Smarowidło
- Sabina Francuz prezentuje: Przystawka
- Kapusta z warzywami i grzybami, kwaśną śmietaną, rzodkiewkowym carpaccio i marynowanymi rydzami
- Laurel Kratochvila prezentuje: Zupa
- Zupa porowa z kreplachami / ze skwarkami z topinamburu i grzybów
- Aleksander Baron prezentuje: Danie główne
- Zestaw czterech kiełbas:
- Chałka z pieprzem i rodzynkami, skórka cytryny
- Bakłażan z kiszoną kapustą i przyprawami korzennymi
- Wędzona marchew, śliwka, jabłko, majeranek, kminek
- Buraki, fasola, mak, olej z maku
- Alessia Di Donato prezentuje: Deser
- Kugiel z ryżu z jabłkami, sos passito, ciasto cynamonowe sable, złoto.
Do wszystkich dań napoje zaserwuje sommelier Katarzyna Federowicz.
Organizator festiwalu:
Współorganizator:
Wsparcie:
Rodzina Organ
Ken & Wendy Ruby oraz The Ruby Family Foundation
Partnerzy kolacji: