Wokół stołu – historia i tradycje kuchni żydowskiej
Zapraszamy na autorskie oprowadzanie Tatsiany Kazak po wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" w języku białoruskim. Spacer odbywa się w ramach TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia.
- 4 grudnia (niedziela), godz. 16.00 – oprowadzanie stacjonarne w języku białoruskim
- Ogłoszenie w języku białoruskim >>
- Liczba miejsc ograniczona
- Rezerwacja bezpłatnych wejściówek: [email protected]
- jednorazowo można zarezerwować 2 wejściówki
- w zgłoszeniu należy podać imiona i nazwiska uczestników spaceru
Spacer z Tatsianą Kazak to doskonała okazja do poznania historii i tradycji kuchni żydowskiej. Podczas naszego spotkania porozmawiamy o zasadach religijnych związanych z odżywianiem, dowiemy się, czym różni się kuchnia żydowska w różnych częściach świata. Dodatkowo poszerzymy swoją wiedzę na temat tradycyjnych potraw, które przygotowywane są podczas świąt kalendarza żydowskiego. Poznamy przepisy z pysznej żydowskiej kuchni i wymienimy się informacjami, gdzie w stołecznych restauracjach i kawiarniach można skosztować żydowskich potraw.
Tatsiana Kazak – urodziła się w 1983 roku w Grodnie. Jest przewodniczką po Warszawie oraz stołecznych muzeach. Studiowała historię na Uniwersytecie w Grodnie, tytuł magistra uzyskała na Europejskim Uniwersytecie Humanistycznym w Wilnie. Organizuje i prowadzi spacery dla emigrantów po różnych dzielnicach Warszawy. Od 2011 mieszka i pracuje w Warszawie.