Spacer
16.10.2022

Wokół stołu – historia i tradycje kuchni żydowskiej

Tatsiana Kazak stoi na tle garnka z czulentem narysowanego na ścianie na wystawie "Od kuchni".
Tatsiana Kazak, fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na autorskie oprowadzanie Tatsiany Kazak po wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" w języku białoruskim. Spacer odbywa się w ramach TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia.

  • 4 grudnia (niedziela), godz. 16.00 – oprowadzanie stacjonarne w języku białoruskim
  • Ogłoszenie w języku białoruskim >>
  • Liczba miejsc ograniczona
  • Rezerwacja bezpłatnych wejściówek: [email protected]
    • jednorazowo można zarezerwować 2 wejściówki
    • w zgłoszeniu należy podać imiona i nazwiska uczestników spaceru

Spacer z Tatsianą Kazak to doskonała okazja do poznania historii i tradycji kuchni żydowskiej. Podczas naszego spotkania porozmawiamy o zasadach religijnych związanych z odżywianiem, dowiemy się, czym różni się kuchnia żydowska w różnych częściach świata. Dodatkowo poszerzymy swoją wiedzę na temat tradycyjnych potraw, które przygotowywane są podczas świąt kalendarza żydowskiego. Poznamy przepisy z pysznej żydowskiej kuchni i wymienimy się informacjami, gdzie w stołecznych restauracjach i kawiarniach można skosztować żydowskich potraw.

Tatsiana Kazak – urodziła się w 1983 roku w Grodnie. Jest przewodniczką po Warszawie oraz stołecznych muzeach. Studiowała historię na Uniwersytecie w Grodnie, tytuł magistra uzyskała na Europejskim Uniwersytecie Humanistycznym w Wilnie. Organizuje i prowadzi spacery dla emigrantów po różnych dzielnicach Warszawy. Od 2011 mieszka i pracuje w Warszawie.

Logo projektu Żydowskie Dziedzictwo Kulturowe - od prawej logotypy Iceland Lichtenstein Norway Grants, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Muzeum POLIN. Pod spodem napis Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org, www.gov.pl