Warsztaty kulinarne: Chanukowy szabat z Alessią Di Donato

Podczas Chanuki – dorocznego żydowskiego święta trwającego osiem dni, które upamiętnia ponowne poświęcenie Świątyni Jerozolimskiej w roku 165 p.n.e. – religia nie nakazuje spożywania określonych posiłków.
13 grudnia (piątek), godz. 18.00, BRAK MIEJSC
Istnieje jednak tradycja spożywania wówczas potraw przygotowywanych na oliwie. A jeśli oliwa, to i Włochy! W kulinarną, chanukową podróż na Półwysep Apeniński zabierze nas w tym roku Alessia Di Donato.
Podczas warsztatów nauczymy się przygotowywać:
- Panelle – tradycyjne placki z ciecierzycy smażone na Sycylii od kilkuset lat,
- Cassola – tarta z serem ricotta I łososiem,
- Kugel – kultowa zapiekanka żydowska, tym razem w wersji włoskiej,
- Bomboloni – czyli okrąglutkie pączki, bez nich nie mogłoby być Chanuki!
A po warsztatach, jak przystało na chanukowy wieczór, zakręcimy drejdlem!
Alessia Di Donato
Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.
Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei - profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massima Pica.
Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotami: Szabatem i Szalomem.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.