Menora Info
10.05.2018

Wegetariańska kuchnia Żydów włoskich z Krakowskim Makaroniarzem

Warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt
fot. M. Starowieyska/Muzeum Historii Żydów Polskich

Warsztaty w ramach autorskiego kursu gotowania żydowskiej kuchni włoskiej opracowanego przez Bartka Kieżuna – specjalistę w zakresie kuchni włoskiej.

  • 10.05 (czwartek), godz. 18.00

Cykl jest przygotowany z myślą o każdym, kto ma ochotę nauczyć się gotować po włosku i po żydowsku. Zarówno początkujący adepci sztuki kulinarnej, jak i osoby bardziej już w kuchni doświadczone, są u nas mile widziane. Każde z zajęć są odrębną całością, więc do kursu można dołączyć w dowolnej chwili. Opowiemy przy tym o  kulinarnych obyczajach, podpowiemy gdzie szukać najlepszych produktów i nauczymy niezbędnych kuchennych sztuczek usprawniających poruszanie się w kuchni. Podczas każdych zajęć kursanci dowiedzą się też o pochodzeniu i genezie przygotowywanych potraw, a także poznają wina pasujące do przygotowywanego przez siebie jedzenia.

Tym razem nauczymy się przygotowywać:

  • Minestrone del Sabato – klasyczne włoskie minestrone zmienia się w zależności od pór roku, tak samo jest z minestrone, jakie rzymscy Żydzi przygotowywali na szabatową kolację. Poznamy sposób na przyrządzenie tej gęstej pożywnej zupy, bo jak mówi żydowskie przysłowie: „Zmartwienia łatwiej przełknąć z zupą”.
  • Cipolline in agrodolce – to również klasyczne danie szabatowe, jedna z wielu przekąsek na stole, łącząca w sobie zadziorność cebulek podkręconych octem z delikatna słodyczą.
  • Penne con asparagi verdi – skorzystamy z sezonu na szparagi, by przygotować klasyczny sos do makaronu z zielonych szparagów. Metodę tę stosują wszystkie włoskie mammy, włączając w to jidisze mame, jak Italia długa i szeroka.
  • Truskawkowe tiramisu – jeśli są szparagi, to trzeba też poszukać truskawek. Te zielone i czerwone smakołyki zawsze występują koło siebie, a że dziś w Wenecji lokale z kuchnią żydowską karmią swoich gości truskawkowym tiramisu to i my sprawdzimy, co się stanie jeśli połączymy urok truskawek i mascarpone!


Bartek Kieżun

Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną „Italia do zjedzenia”.

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.