MENU
Newsletter
Social media
Menu główne
Jak co roku, w pierwszy dzień festiwalu, na targu pojawią się także żydowskie przysmaki.
Porozmawiamy o tym, jak kultura Izraela odbija się dziś w kulturze kulinarnej i jaką drogę przeszła kuchnia aszkenazyjska po dotarciu do Ziemi Obiecanej.
Podczas oprowadzania dowiemy się, czym różnią się od siebie kuchnie Żydów mieszkających w różnych częściach świata i zobaczymy międzywojenne foremki do wypieku ciasteczek.
Spacer miejski o żydowskich zwyczajach kulinarnych oraz sklepach i restauracjach w dawnej Warszawie
Dowiemy się, na czym polegała koncepcja kibuców i jak Żydzi przygotowywali się do osiedlania w Palestynie.
Spotkanie z Hanną Krall i Mariuszem Szczygłem
Podyskutujemy o wewnętrznej różnorodności i znaczeniu społeczności żydowskiej w Ameryce.
Porozmawiamy o wzajemnych relacjach Żydów i władzy w ostatnich dwóch tysiącach lat Wielkiej Diaspory oraz o jej konsekwencjach.
Rozmowa o różnych barwach miłości w gettach w czasie Zagłady.
Zapraszamy na rodzinną Chanukę!