Brunch po aszkenazyjsku - warsztaty z Dominiką Wójciak

Na koniec trzydniowej kulinarnej podróży w Menora InfoPunkcie, w sobotę 24 września Dominika Wójciak - zwyciężczyni III polskiej edycji programu MasterChef, autorka książek "Warzywo" i "Kulinarne Opowieści" - zapozna gości z sezonową kuchnią żydowską, która wywarła wpływ na polską i europejską tradycję kulinarną.
Tak o wydarzeniu opowiada autorka:
"Każda kuchnia opowiada historię, a kuchnia żydowska łączy historię milionów ludzi od tysiącleci wędrujących po całym świecie. Czerpie z kuchni wielu regionów dojrzewając przez tysiąclecia. Podczas warsztatów przygotujemy późne śniadanie, tak zwany brunch, inspirowany kuchnią Żydów aszkenazyjskich."
Wspólnie przygotujemy:
- krem z kaszy jaglanej z karmelizowanymi węgierkami i śmietanką
- latkesy z cukinii z jajkiem w koszulce oraz z sosem chrzanowym chrain i wędzonym łososiem
- pudding z chałki
- knisze z fetą i szpinakiem oraz z kremowym serkiem, ziemniakami i prażoną cebulką.
Warsztaty odbędą się 24 września o godz. 11:00 w Menorze InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 200 zł. Wymagane zapisy online.
Na warsztatach, które potrwają 3-4 godziny:
- poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej
- uzyskacie odpowiedzi na pytania, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać,
- spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak Wy chcą wiedzieć więcej.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.