Menora InfoPunkt

22.05.2016 11:00

Co ci Żydzi namieszali – majowe warsztaty kulinarne

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

W maju w ramach autorskiego cyklu Malki Kafli o żydowskim gotowaniu i życiu skoncentrujemy się na Dniu Niepodległości Izraela oraz Lag Ba Omer.


JOM HATZMAUT
 

Jom Hatzmaut to Dzień Niepodległości Izraela. Warsztaty poświęcone będą  współczesnej kuchni Ziemi Obiecanej. Tego wieczoru dowiecie się, co gotują najlepsi izraelscy szefowie i szefowe kuchni – Yotam Ottolenghi, Einat Admony, Nir Mesika, Eyal Shani. Czworo geniuszy, cztery przepisy, a wprowadzi Was w ich świat Malka Kafka.

Warsztaty odbędą się 10 maja o godz. 18 w Menorze  InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 150 zł. Wymagane zapisy online.

NEW YORK DELI
 

Z ziemi polskiej do amerykańskiej, czyli za czym polscy Żydzi tęsknili najbardziej, a czego nowego spróbowali za wielką wodą. Będziemy piec bajgle, przygotowywać smarowidła, pikle i rugelach na osłodę życia.

Warsztaty odbędą się 22 maja o godz. 11 w Menorze  InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 150 zł. Wymagane zapisy online.

Warsztatom towarzyszy debata oraz pokaz filmu „Deliman” w reż. Erik Greenberg Anjou – pokaz i debata odbędą się w ramach XII Festiwalu Filmowego Żydowskie Motywy, 21 maja, o godz. 16:00, także w Menorze InfoPunkcie.

LAG BA OMER
 

Bohaterami tych warsztatów będą dania piknikowe i na grilla w tradycyjnej kuchni żydowskiej. Podczas spotkania dowiecie się, czym jest Zochar i Kabała oraz dlaczego żydowski mistycyzm rozkwitał na polskich ziemiach. A także co grill ma wspólnego z chasydami?

Warsztaty odbędą się 24 maja o godz. 18 w Menorze  InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 150 zł. Wymagane zapisy online.

Na warsztatach, z których każdy potrwa około 3 godzin:

  • poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej,
  • dowiecie się, skąd wynikają tradycje danego święta żydowskiego,
  • uzyskacie odpowiedzi na pytania dotyczące żydowskiego świata, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać,
  • spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak Wy chcą wiedzieć więcej.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

26.04.2016