Warsztaty

Kuchnia Żydów austriackich - warsztaty z Malką Kafką

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Istnieją dowody obecności Żydów w Austrii już w III wieku, do której przywędrowali z legionami rzymskimi. Historia Żydów w samym Wiedniu, sięga ponad ośmiuset lat. Pod koniec XIX wieku i na początku XX stulecia, Wiedeń był jednym z najważniejszych ośrodków kultury żydowskiej w Europie. Najbardziej znani austriaccy żydzi to Zygmunt Freud i jego uczniowie, kompozytor Gustaw Mahler, pisarze – Franz Kafka, Stefan Zweig.

 Malka Kafka zaprasza do posmakowania żydowskiej Austrii.

  • Buchteln  - bułeczki drożdżowe
  • Liptauer - kremowa pasta serowa
  • Kirschesuppe z kluseczkami z makiem
  • Wiedeński gulasz na czerwonym winie z Semmelknödel (wersja vege)
  • Zimt Sterne - aromatyczne ciasteczka z mielonych migdałów
  • Franziskaner kaffee z domową bitą śmietaną

Warsztaty odbędą się 22 września o godz. 18:00 w Menora  InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 150 zł. Wymagane zapisy online.

Na warsztatach, które potrwają 3-4 godziny:

  • poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej,
  • dowiecie się, skąd wynikają tradycje danego święta żydowskiego,
  • uzyskacie odpowiedzi na pytania dotyczące żydowskiego świata, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać,
  • spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak Wy chcą wiedzieć więcej.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.


Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

07.09.2016