Kuchnia Żydów austriackich - warsztaty z Malką Kafką

Istnieją dowody obecności Żydów w Austrii już w III wieku, do której przywędrowali z legionami rzymskimi. Historia Żydów w samym Wiedniu, sięga ponad ośmiuset lat. Pod koniec XIX wieku i na początku XX stulecia, Wiedeń był jednym z najważniejszych ośrodków kultury żydowskiej w Europie. Najbardziej znani austriaccy żydzi to Zygmunt Freud i jego uczniowie, kompozytor Gustaw Mahler, pisarze – Franz Kafka, Stefan Zweig.
Malka Kafka zaprasza do posmakowania żydowskiej Austrii.
- Buchteln - bułeczki drożdżowe
- Liptauer - kremowa pasta serowa
- Kirschesuppe z kluseczkami z makiem
- Wiedeński gulasz na czerwonym winie z Semmelknödel (wersja vege)
- Zimt Sterne - aromatyczne ciasteczka z mielonych migdałów
- Franziskaner kaffee z domową bitą śmietaną
Warsztaty odbędą się 22 września o godz. 18:00 w Menora InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 150 zł. Wymagane zapisy online.
Na warsztatach, które potrwają 3-4 godziny:
- poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej,
- dowiecie się, skąd wynikają tradycje danego święta żydowskiego,
- uzyskacie odpowiedzi na pytania dotyczące żydowskiego świata, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać,
- spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak Wy chcą wiedzieć więcej.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.