Kuchnia Żydów hiszpańskich z Krakowskim Makaroniarzem

Żydzi wygnani przez katolickie władze Hiszpanii bardzo mocno namieszali w kuchni włoskiej – tej kuchni uczyliśmy się w Menorze przez ponad rok. Teraz rzucimy okiem co działo się na Półwyspie Iberyjskim, by sprawdzić jakie tradycje żydowskie przetrwały tam do dziś, porozmawiamy o tym, jaki wpływ na kuchnię hiszpańskich Żydów miała inkwizycja oraz jaki wpływ na kuchnię żydowską miała kuchnia arabska. Do tego w wersji wege!
- 26 kwietnia (czwartek), godz. 18:00, BRAK MIEJSC
- Quajado – żydowska kuzynka hiszpańskiej tortilli bywała nadziewana mięsem. Bywało też, że dodawano do niej pory i inne warzywa. My zabierzemy się za wersję z porowo – ziemniaczaną.
- Berenjena con miel – bakłażany podamy z odrobiną miodu mimo że będzie to danie słone. Dziś w Madrycie taki bakłażan jest podawany jako tapas do wina i mało kto wie, że ta pyszna przekąska ma żydowskie korzenie.
- Cocido – to danie idealne na Szabat. Można je było przygotować z jagnięciny, można było z warzyw. Traktowano je jak w kuchni aszkenazyjskiej czulent. My przygotujemy wersję tego jakby gulaszu na bazie cieciorki.
- Natillas de arroz con leche – to trochę jakby risotto na mleku z cytrynową skórką i jednocześnie świetny przykład tego, że ryż zaszczepiony na półwyspie Iberyjskim przez wyznawców Islamu przyjął się świetnie. Jego smak pokręcimy wodą pomarańczową i cynamonem.
Bartek Kieżun
Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną „Italia do zjedzenia”.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.