Menora InfoPunkt

25.04.2018

Kuchnia Żydów włoskich z Krakowskim Makaroniarzem

Menora InfoPunkt, Bartek Kieżun, warsztaty kulinarneMenora InfoPunkt, Bartek Kieżun, warsztaty kulinarneMenora InfoPunkt, Bartek Kieżun, warsztaty kulinarneMenora InfoPunkt, Bartek Kieżun, warsztaty kulinarneMenora InfoPunkt, Bartek Kieżun, warsztaty kulinarneMenora InfoPunkt, Bartek Kieżun, warsztaty kulinarneMenora InfoPunkt, Bartek Kieżun, warsztaty kulinarneMenora InfoPunkt, Bartek Kieżun, warsztaty kulinarne
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich, idealne na wiosenny wieczór! Wspólnie z uczestnikami pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotujemy menu włosko żydowskich specjałów. A po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu.


25 kwietnia (środa), godz. 18:00, BRAK MIEJSC

Tym razem nauczymy się przygotowywać:

  • Insalata di farro – to sałatka ze starej odmiany pszenicy. We Włoszech pozycja obowiązkowa, gdy robi się nieco cieplej. Do pszenicy dodaje się wówczas to, co można znaleźć na targu i w zasadzie rzecz jest gotowa. Cóż zobaczymy co uda się kupić pod Halą Mirowską!
  • Lasagne – pozycja włoska do cna, a jakże, ale jeśli pomyślicie o tym, że najlepsza jest drugiego dnia, to mamy danie szabatowe w całej rozciągłości. Taki włoski czulent.
  • Risotto di zucca – jeszcze nie tak dawno Włosi wcale nie przepadali za dynią, jak to ma miejsce dziś. W okresie Nowego Roku używali jej w kuchni głównie Żydzi. My rzutem na taśmę przyrządzimy risotto z dynią, bo sezon ma się już naprawdę ku końcowi.
  • Crema di mascarpone – to tiramisu dla leniwych. A skoro wszyscy mają coraz mniej czasu, to i my nie będziemy pieścić się z deserem!


Bartek Kieżun

Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną „Italia do zjedzenia”.

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

 

03.04.2018