Menora Info
22.02.2019

Kuchnia Żydów w międzywojennej Polsce - warsztaty kulinarne dla dorosłych

Warsztaty kulinarne - talerze pełne jedzenia i szklanki z sokiem pomarańczowym stoją na stole.
fot. B. Dittmar

Poznamy kuchnię polskich Żydów dwudziestolecia międzywojennego – co jedzono i jakich produktów używano? Przygotujemy potrawy i usiądziemy przy wspólnym stole, by razem zjeść kolację szabatową.

22 lutego (piątek), godz. 18.00, BRAK MIEJSC

Ostatnią stronę książki pisanej wspólnie przez ponad 1000 lat przez Żydów i Polaków, urwano na 1939 stronie. Wszystko co do tej pory zostało spisane, przepadło niemalże bez śladu, a sens odtwarzania tradycyjnych receptur zatracono na długie dziesięciolecia. Przedwojenna kuchnia aszkenazyjskich Żydów to sentymentalna podróż w rodzinne smaki, nieobce polskim babciom i prababciom. To skrzętnie zlepiana ze strzępów pamięci historia świata, którego już nie ma. To również sposób myślenia o jedzeniu, pełen skupienia, szacunku, lecz również ekonomi.

W legendarną już krainę masłem i miodem płynąca zabierze Was Sabina Francuz, jedna z Fanek Lewano ;) eksplorujących źródłowe teksty, kultowej już książki przedwojennej wileńskiej restauratorki.

Na warsztatach przygotujemy:

  • chałkę Fani która nie ma prawa się udać
  • nadzianą kapustę, mającą wszystkie kapusty pod sobą
  • makaron Rebeki który zburzy Wasz obraz makaronu
  • i kisiel, bo ten kisiel to lek na każdy smutek.

Warsztaty odbywają się w Menora Info, pl. Grzybowski 2


Sabina Francuz

Właścicielka Głodnych Kawałków, niekonwencjonalnego cateringu. Na stałe Współpracująca z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie, założycielka #NotSoKosher, kulturalnej grupy kulinarnej, działającej w krakowskim Chederze

Sabina Francuz, Menora InfoPunkt