Kuchnia Żydów w międzywojennej Polsce - warsztaty kulinarne dla dorosłych
Poznamy kuchnię polskich Żydów dwudziestolecia międzywojennego – co jedzono i jakich produktów używano? Przygotujemy potrawy i usiądziemy przy wspólnym stole, by razem zjeść kolację szabatową.
22 lutego (piątek), godz. 18.00, BRAK MIEJSC
Ostatnią stronę książki pisanej wspólnie przez ponad 1000 lat przez Żydów i Polaków, urwano na 1939 stronie. Wszystko co do tej pory zostało spisane, przepadło niemalże bez śladu, a sens odtwarzania tradycyjnych receptur zatracono na długie dziesięciolecia. Przedwojenna kuchnia aszkenazyjskich Żydów to sentymentalna podróż w rodzinne smaki, nieobce polskim babciom i prababciom. To skrzętnie zlepiana ze strzępów pamięci historia świata, którego już nie ma. To również sposób myślenia o jedzeniu, pełen skupienia, szacunku, lecz również ekonomi.
W legendarną już krainę masłem i miodem płynąca zabierze Was Sabina Francuz, jedna z Fanek Lewano ;) eksplorujących źródłowe teksty, kultowej już książki przedwojennej wileńskiej restauratorki.
Na warsztatach przygotujemy:
- chałkę Fani która nie ma prawa się udać
- nadzianą kapustę, mającą wszystkie kapusty pod sobą
- makaron Rebeki który zburzy Wasz obraz makaronu
- i kisiel, bo ten kisiel to lek na każdy smutek.
Warsztaty odbywają się w Menora Info, pl. Grzybowski 2
Sabina Francuz
Właścicielka Głodnych Kawałków, niekonwencjonalnego cateringu. Na stałe Współpracująca z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie, założycielka #NotSoKosher, kulturalnej grupy kulinarnej, działającej w krakowskim Chederze