Menora InfoPunkt

17.06.2016

O żydowskim gotowaniu i życiu - warsztaty kulinarne w czerwcu

fot. Magda Starowieyska

W czerwcu zapraszamy na kolejne warsztaty kulinarne w ramach autorskiego cyklu Malki Kafli o żydowskim gotowaniu i życiu: warsztaty na Dzień Jerozolimy oraz na święto Szawuot.

JOM JERUSZALAIM 

Jom Jeruszalaim to Dzień Jerozolimy. Szabes jerozolimski – Jak smakuje tęsknota za Świątynią, czyli orientalne przyprawy i bakalie w kuchni polskich Żydów. Cymes, mandelbrot, kugel jerozolimski.

Warsztaty odbędą się 3 czerwca o godz. 18:00 w Menorze  InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 150 zł. Wymagane zapisy online.

SZABES NA SZAWUOT

Kolacja szabesowa na święto Szawuot, czyli "kraina mlekiem i miodem płynąca i kim była Krwawa Judyta". W menu: szabasowa chałka, gechekte eier, i, chłodnik ogórkowy, kreplach z serem i sernik bez sera oraz cudowny czas przy jednym stole z opowieściami  o tym, co jest naprawdę w chasydzkim życiu ważne.

Warsztaty odbędą się 17 czerwca o godz. 18:00 w Menorze  InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 150 zł. Wymagane zapisy online.

 Na warsztatach, z których każdy potrwa 3-4 godziny:

  • poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej,
  • dowiecie się, skąd wynikają tradycje danego święta żydowskiego,
  • uzyskacie odpowiedzi na pytania dotyczące żydowskiego świata, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać,
  • spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak Wy chcą wiedzieć więcej.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

23.05.2016