Menora InfoPunkt

24.09.2016 18:00

Sezonowa kolacja po aszkenazyjsku - warsztaty z Dominiką Wójciak

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Na koniec trzydniowej kulinarnej podróży w Menora InfoPunkcie, w sobotę 24 września Dominika Wójciak - zwyciężczyni III polskiej edycji programu MasterChef, autorka książek "Warzywo" i "Kulinarne Opowieści" - zapozna gości z sezonową kuchnią żydowską, która wywarła wpływ na polską i europejską tradycję kulinarną.


Tak o wydarzeniu opowiada autorka:

Każda kuchnia opowiada historię, a kuchnia żydowska łączy historię milionów ludzi od tysiącleci wędrujących po całym świecie. Czerpie z kuchni wielu regionów dojrzewając przez tysiąclecia. Podczas warsztatów przygotujemy późne śniadanie, tak zwany brunch, inspirowany kuchnią Żydów aszkenazyjskich.

Wspólnie przygotujemy:

  • Krem z topinambura z prażonym słonecznikiem
  • Dyniowe pierożki z kaszą gryczaną i kwaśną śmietaną
  • Śledzie:
    a. z selerem w sosie remoulade
    b. z grillowanymi ziemniaczkami i jabłkiem
  • Pieczony topinambur z dynią, pieczarkami i pęczakiem
  • Hamantashen z makiem i ze śliwkami
  • Rugelach z rodzynkami i orzechami włoskimi

Warsztaty odbędą się 24 września o godz. 18:00 w Menorze InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 200 zł. Wymagane zapisy online.

Na warsztatach, które potrwają 3-4 godziny:

  • poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej
  • uzyskacie odpowiedzi na pytania, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać,
  • spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak Wy chcą wiedzieć więcej.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

16.09.2016