Spacer
21.08.2022

Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej z degustacją w restauracji "Warsze"

Przy stole siedzi grupa ludzi - stół zastawiony talerzami z jedzeniem
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na spacer po wystawie czasowej "Od kuchni". W trakcie degustacji w muzealnej restauracji "Warsze" spróbujemy tradycyjnych smaków żydowskich oraz poznamy izraelskie przystawki mezze, które podbiły serca smakoszy i znawców kuchni.

  • 21 sierpnia (niedziela), godz. 12.00, KUP BILET >>
  • bilety: 80 zł normalny, 70 zł ulgowy
  • liczba miejsc ograniczona: 15 osób
  • prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w języku polskim
  • terminy kolejnych oprowadzań:
    • 25 września (niedziela), godz. 12.00
    • 9, 23 października (niedziela), godz. 12.00
    • 6, 13, 20 listopada (niedziela), godz. 12.00
    • 4, 11 grudnia (niedziela), godz. 12.00

Dowiemy się, czym różnią się od siebie kuchnie Żydów mieszkających w różnych częściach świata, poznamy słynną szefową kuchni z okresu międzywojennego, Fanię Lewando, i popularną autorkę książek kucharskich, Rebekę Wolf. Porozmawiamy o tym, skąd wzięły się zasady koszerności i czy trudno jest prowadzić koszerną kuchnię. Na koniec razem z przewodnikiem udamy się do muzealnej restauracji "Warsze" na wspólną degustację kilku potraw.