Spacer
3, 4, 10, 11.12.2022

Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej z degustacją w restauracji "Warsze"

Kobieta ogląda instalację z chałek na wystawie "Od kuchni". Mężczyzna czyta opisy umieszczone na ścianie.
fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na spacer po wystawie czasowej "Od kuchni". W trakcie degustacji w muzealnej restauracji "Warsze" spróbujemy tradycyjnych smaków żydowskich oraz poznamy izraelskie przystawki mezze, które podbiły serca smakoszy i znawców kuchni.

  • 3 grudnia (sobota), godz. 12.00, BRAK MIEJSC
  • 4 grudnia (niedziela), godz. 12.00, BRAK MIEJSC
  • Prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w języku polskim
  • Finisaż wystawy:
    • 10 grudnia (sobota), godz. 12.00, BRAK MIEJSC
    • Prowadzenie: Beata Meller
    • 11 grudnia (niedziela), godz. 12.00, BRAK MIEJSC
    • Prowadzenie: Agnieszka Kuś
  • Bilety: 80 zł normalny, 70 zł ulgowy
  • Liczba miejsc ograniczona: 15 osób

Dowiemy się, czym różnią się od siebie kuchnie Żydów mieszkających w różnych częściach świata, poznamy słynną szefową kuchni z okresu międzywojennego, Fanię Lewando, i popularną autorkę książek kucharskich, Rebekę Wolf. Porozmawiamy o tym, skąd wzięły się zasady koszerności i czy trudno jest prowadzić koszerną kuchnię. Na koniec razem z przewodnikiem udamy się do muzealnej restauracji "Warsze" na wspólną degustację kilku potraw.