Menora InfoPunkt

20.04.2018

TOSCANA z Alessią di Donato

Alessia di Donato, warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, ToscanaAlessia di Donato, warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, ToscanaAlessia di Donato, warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, ToscanaAlessia di Donato, warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, ToscanaAlessia di Donato, warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, ToscanaAlessia di Donato, warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, ToscanaAlessia di Donato, warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, ToscanaAlessia di Donato, warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Toscana
fot. Flickr

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru, w kwietniu zabiera nas do żydowskiej Toskanii i tamtejszych wspaniałych, słonecznych dań. Ugotujemy wyjątkową zupę z ryb i owoców morza (cacciucco alla livornese), przyrządzimy bruschettę z wątróbką (bruschetta coi fegatini) i kuskus z warzywami i z mięsem (cous cous alla livornese), a na deser… ciasto z migdałami (torta di mandorle).


20 kwietnia (piątek), godz. 18.00, BRAK MIEJSC

Cacciucco alla livornese  czyli Zupa rybna z Livorno

Jedna z najsłynniejszych zup rybnych we Włoszech, niewielu z nas jednak wie, że jej historia związana jest ze społecznością żydowską pochodzenia portugalskiego, która w 1593 r. została wydalona z Półwyspu Iberyjskiego. Zezwolenie na osiedlenie się w mieście tyrreńskim uzyskała od Ferdinanda I de 'Medici. Tym to sposobem sefardyjska kuchnia żydowska stała się integralną częścią lokalnych zwyczajów. Jej nazwa wywodzi się od tureckiego słowa „kaçukli”  - ("drobnica"- drobne kawałki ryby) i jest kolejnym potwierdzeniem pochodzenia tejże zupy właśnie z Bliskiego Wschodu.

Cous Cous alla livornese - czyli Kuskus z Livorno

Podobne korzenie posiada cous cous alla livornese, zwany w Livorno "cuscussù", nazwa nadana została przez społeczność sefardyjską. Baranina lub jagnięcina ze względów religijnych zostały zastąpione cielęciną. Natomiast do przygotowania klopsików nie stosuje się sera, a chleb nie jest zmiękczany w mleku, tak jak jest to w zwyczaju innych regionów Włoch.

Bruschetta coi fegatini czyli  Bruschetta z siekanymi wątróbkami

Prawdopodobnie najbardziej znana przekąska kuchni florenckiej. Używane są w tym daniu wątróbki drobiowe, podobnie jak jedna z najsłynniejszych potraw kuchni aszkenazyjskiej - pasztet z wątróbek, tak też bruschetta z siekanymi wątróbkami jest typowym daniem Szabatu.

Torta di mandorle czyli Ciasto z migdałami

Nasze menu degustacyjne uwieńczymy typowym deserem z kredensu, który zdecydowanie katapultuje nas w atmosferę i zapachy typowe dla Żydowskiej Wielkanocy - Święta Pesach.


Allesia Di Donato

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.

 

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

21.03.2018