Wystawa "Od kuchni" z ekspertem – oprowadzają: Tamara Sztyma i Nili Amit
image
image
Do pomocy w sierpniowym oprowadzaniu po wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" kuratorka Tamara Sztyma zaprosiła Izraelkę, Nili Amit. Podczas spaceru dowiecie się wielu ciekawostek o izraelskiej kuchni.
- 21 sierpnia (niedziela)
- godz. 15.00-16.30 – oprowadzanie w języku polskim, BRAK MIEJSC
- godz. 17.00-18.30 – oprowadzanie w języku hebrajskim, KUP BILET >>
- Bilety: normalny 50 zł, ulgowy 40 zł
- Liczba miejsc ograniczona
Poznacie m.in. podejście Izraelczyków do koszerności – zarówno te oficjalne, jak i prywatne. Dowiecie się też, jakie potrawy tworzą kuchnię izraelską i czy znajduje się wśród nich czulent. Poznacie książki kucharskie używane w Izraelu oraz potrawy spożywane w przestrzeniach publicznych i w domach rodzinnych. Usłyszycie, dlaczego kawiarnie są tak popularne w Izraelu i jaki to ma związek z Polską.
Tamara Sztyma – historyczka sztuki, muzealniczka i kuratorka. Od ponad dekady związana z Muzeum POLIN – najpierw jako współkuratorka galerii międzywojennej wystawy stałej, następnie jako kuratorka wystaw czasowych dotyczących różnych aspektów żydowskiej kultury i historii. Jest też autorką publikacji i wykładowczynią w temacie sztuki żydowskiej i twórczości artystów żydowskich.
Nili Amit – absolwentka Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie. Odbyła służbę wojskową w kibucu na wybrzeżu Morza Martwego. Pracowała na Uniwersytecie w Tel Awiwie. Prowadzi zajęcie na temat kultury Izraela m.in. na Wydziale Historycznym Uniwersytetu Warszawskiego czy Collegium Civitas. W Muzeum POLIN zajmuje się współpracą z instytucjami z Izraela. Organizuje konferencje, projekty edukacyjne dla młodzieży polskiej i izraelskiej czy szkolenia dla izraelskich przewodników. Jest autorką biograficznej książki "A miałam być księżniczką z bajki", której część poświęcona jest doświadczeniu życia w kibucu.