Spacer
17.09.2022

Wystawa "Od kuchni" z ekspertem – oprowadzanie po włosku z Alessią Di Donato

Alessia Di Donato polewa panierowane kurczaki sosem.
Alessia Di Donato, fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Wyjątkowa okazja dla miłośników Włoch i włoskiego jedzenia. Alessia Di Donato – ekspertka od kuchni włoskiej i żydowskiej, mistrzyni wypieków i cukiernictwa będzie oprowadzać po wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Poznacie historię żydowskiej kuchni we Włoszech, od jej narodzin aż po czasy współczesne.

  • 17 września (sobota), godz. 17.00-18.30 – oprowadzanie w języku włoskim z Alessią Di Donato
  • bilety: normalny 50 zł, ulgowy 40 zł, KUP BILET >>
  • liczba miejsc ograniczona

Kuchnia żydowska jest zawsze kuchnią lokalną, która dzieli produkty i techniki z kuchniami danego regionu. Jaka jest kuchnia żydowska we Włoszech, czy czerpie z tradycji kulinarnych włoskich regionów? Które potrawy zostały zainspirowane zasadami koszerności? Czy Włosi często jadają dania kuchni żydowskiej? Jakie książki kulinarne miały największy wpływ na kształtowanie się kuchni żydowskiej we Włoszech? Zapraszamy na oprowadzanie, które odkryje połączenia między polskimi, włoskimi i żydowskimi tradycjami kulinarnymi!

Alessia Di Donato – rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.
Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei – profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massima Pica. Od lat lat współpracuje z Muzeum POLIN, prowadząc warsztaty i kursy z kuchni żydowskiej.