Wystawy
8.05.2022

Wystawa "Od kuchni" z ekspertem – oprowadzają: Tamara Sztyma i Michael Schudrich

Rabin Michael Schudrich z papierowym żonkilem przypiętym do garnituru.
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Podczas oprowadzania po wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" z kuratorką Tamarą Sztymą i Naczelnym Rabinem Polski Michaelem Schudrichem poznamy religijne prawo żywieniowe (zasady koszerności) – jego genezę i znaczenie. Dowiemy się, jak jest interpretowane w różnych okresach i w różnych zakątkach diaspory, co znaczy dzisiaj i jakie wyzwania wiążą się z nim współcześnie.

  • 8 maja (niedziela), godz. 15.00-16.30
  • bilety: 50 zł normalny / 40 zł ulgowy, KUP BILET >>
  • liczba miejsc ograniczona

Tamara Sztyma – historyczka sztuki, muzealniczka i kuratorka. Od ponad dekady związana z Muzeum POLIN – najpierw jako współkuratorka galerii międzywojennej wystawy stałej, następnie jako kuratorka wystaw czasowych dotyczących różnych aspektów żydowskiej kultury i historii. Jest też autorką publikacji i wykładowczynią w temacie sztuki żydowskiej i twórczości artystów żydowskich.

Michael Schudrich – od 2004 Naczelny Rabin Polski. Z wykształcenia jest historykiem i religioznawcą. Rabinem od 1980 r. W latach 80. przebywał w Japonii, gdzie pełnił funkcję rabina w gminie żydowskiej w Tokio. W latach 1990-1998, jako dyrektor Fundacji Ronalda S. Laudera w Polsce, przyczynił się do odbudowania edukacji religijnej i życia religijnego. To głównie dzięki niemu powstały w Polsce żydowskie przedszkola i szkoły. Był rabinem Warszawy i Łodzi. Jest członkiem Rabinatu Rzeczypospolitej Polskiej. Bierze udział w dialogu polsko-żydowskim i chrześcijańsko-żydowskim. Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi w działalności na rzecz dialogu polsko-żydowskiego oraz Missio Reconciliationis za pracę na rzecz rozwoju dialogu polsko-żydowskiego.