Przejdź do treści

MENU

  • PL
  • EN
  • Wideotłumacz Polskiego Języka Migowego

Newsletter

Social media

  • Ikona social media dla portalu facebookfb
  • Ikona social media dla portalu twittertw
  • Ikona social media dla portalu YouTubeyt
  • Ikona social media dla portalu Instagraminst
  • Ikona social media dla portalu tripadvisorta [pl]
Strona główna

Menu główne

  • O Muzeum
  • Zaplanuj wizytę
  • Wystawy
  • Program wydarzeń
  • Program edukacyjny
  • Nauka i Genealogia
  • Kolekcja
  • Wesprzyj Muzeum
Przekaż darowiznę

Ścieżka nawigacyjna

  1. Strona główna
Dyskusja

Dyskusje towarzyszące wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna"

Trzy białe, ozdobione żółto-niebieskim kolorem naczynia w różnym rozmiarze, ustawione (od lewej) od najmniejszego do największego.
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich / M. Jaźwiecki

Cykl dyskusji towarzyszących wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

Tematy spotkań:

  • "Koszer – jak to się robi?"
  • "Głód i marnowanie żywności – wyzwania współczesności"
  • "Żydowski stół" – wspólny czy oddzielny?"
  • "Jak być wege po żydowsku?"
  • "Ubój religijny – czy da się odejść od przemysłowej hodowli zwierząt?".
Nóż do uboju religijnego w zdobionym drewnianym pudełku.
Dyskusja
10.11.2022 - online

Ubój religijny – czy da się odejść od przemysłowej hodowli zwierząt?

O uboju religijnym porozmawiają Małgorzata Kordowicz, Paweł Łuków i Agata Rakowiecka.

Ktoś trzyma przed sobą miseczkę z hummusem. Na paście trzy ziarenka ciecierzycy.
Dyskusja
6.11.2022 - online

Jak być wege po żydowsku?

Podczas dyskusji porozmawiamy o żydowskim spojrzeniu na weganizm i wegetarianizm.

Kilka osób sięga do talerzy z daniami kuchni żydowskiej - pitą, hummusem, gołąbkami, sałatką izraelską.
Dyskusja
6.10.2022 - online

Żydowski stół – wspólny czy oddzielny?

Październikowa dyskusja dotyczyć będzie różnych współczesnych stołów żydowskich.

Dwie bułki z ziarenkami leżą w płóciennym woreczku.
Dyskusja
27.04.2022 - online

Głód i marnowanie żywności – wyzwania współczesności

W trakcie dyskusji porozmawiamy o głodzie, jednym z wielkich wyzwań współczesnego świata i czynników kształtujących naszą cywilizację.

Ktoś trzyma przed sobą miskę z klopsikami w sosie.
Dyskusja
17.03.2022 - online

Koszer – jak to się robi?

Dyskusja o koszerności, jej idei, źródle, zasadach towarzysząca wystawie "Od kuchni".

Katalog wystawy "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" leży na talerzu. Wokół kolorowe miseczki z daniami kuchni żydowskiej i kilka żonkili.
Wystawy

"Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" – katalog wystawy

Katalog towarzyszący wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna"

Aktualności
Strona główna

Menu dodatkowe footer

  • Ogłoszenia Przetargi Praca
  • Dla mediów
  • Wynajem przestrzeni
  • Wolontariat
  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • Archiwum aktualności
  • Deklaracja dostępności
  • Kontakt

Założyciele

Logo miasta stołecznego Warszawy: na czerwonym herbie syrenka, nad herbem korona, a obok napis Warszawa.
Logo Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny w Polsce

Nagrody

European Museum Academy Award 2016
EMYA 2016
Europa Nostra
Nagrody effie poland
Projekt
kuhnproject
Realizacja
netreactive