Wystawy
9-12.12.2022

Finisaż wystawy "Od kuchni" – święto Chanuki

Chłopak wpatruje się w świecznik prezentowany na wystawie "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".
fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

Finisaż to ostatnia szansa na zobaczenie wystawy "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", na której przybliżamy żydowską kulturę w różnych zakątkach świata. Ostatnie dni wystawy opromienią nam światła zbliżającej się Chanuki, jednego z najpiękniejszych żydowskich świąt.

W ostatni weekend wystawy zapraszamy na zwiedzanie z jej kuratorkami: Magdaleną Maślak i Tamarą Sztymą, a także degustację żydowskich potraw podczas oprowadzań z naszymi przewodnikami. Finisaż to także okazja na wzięcie udziału w wyjątkowych wydarzeniach: Rodzinnej Chanuce, ostatniej w tym roku szabatowej kolacji czy działaniach artystycznych na wystawie.

W sobotę, 10 grudnia, będziecie mogli też skosztować w Muzeum pysznych chanukowych pączków, a przez całe weekendowe popołudnie (10-11 grudnia) – zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w naszej fotobudce.

Na ostatni weekend z wystawą muzealna restauracja "Warsze" przygotowała także specjalne chanukowe menu.

Szabatowa kolacja

W piątkowy wieczór, 9 grudnia, zapraszamy na ostatnią w tym roku kolację szabatową. Nawiązywać będzie do Chanuki, jednego z najpiękniejszych świąt żydowskich, pełnego światła i ciepła. Menu chanukowej kolacji szabatowej mistrzyni cukiernictwa i wypieków – Alessia Di Donato oraz muzealne bistro "Warsze", a napoje dobierze sommelierka – Katarzyna Federowicz.

Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej z degustacją

10 i 11 grudnia zapraszamy na ostatnie spacery po wystawie czasowej "Od kuchni". W trakcie spaceru dowiemy się, czym różnią się od siebie kuchnie Żydów mieszkających w różnych częściach świata, czy poznamy słynną szefową kuchni z okresu międzywojennego, Fanię Lewando, Porozmawiamy o tym, skąd wzięły się zasady koszerności i czy trudno jest prowadzić koszerną kuchnię. Na koniec razem z przewodnikiem udamy się do muzealnej restauracji "Warsze", gdzie próbujemy tradycyjnych smaków żydowskich.

Oprowadzania kuratorskie

10 i 11 grudnia będziecie mogli wziąć udział w oprowadzaniach kuratorskich po wystawie, podczas których Tamara Sztyma i Magdalena Maślak opowiedzą o koncepcji wystawy, a także obiektach i historiach związanych z żydowskim jedzeniem.

Chanukowa fotobudka

10 i 11 grudnia w godz. 16.00-19.00 zapraszamy do holu głównego na pamiątkowe zdjęcia w naszej fotobudce.

Pączek w POLIN

W sobotę, 10 grudnia, każda osoba, która odwiedzi Muzeum, będzie mogła skosztować chanukowego pączka.

Działania artystyczne

Zmysł smaku nieodłącznie powiązany jest ze zmysłem węchu. W ostatni weekend wystawy wprowadzimy zapachy do przestrzeni ekspozycji, a to za sprawą interwencji artystycznej Moniki Opieki-Nowak "Bottanicum". 10 i 11 grudnia artystka będzie także oprowadzać po przygotowanej instalacji.

Jedzenie w słusznej sprawie

Jedzenie może być również aktem politycznym, a kuchnia miejscem odzyskiwania sprawczości. 12 grudnia zapraszamy do stołu przygotowanego przez kolektyw osób migranckich i uchodźczych Słuszna Strawa / Kobiety Wędrowne, aby wyrazić solidarność z osobami uchodźczymi szukającymi schronienia w Polsce.

Dla najmłodszych

W weekend 10-11 grudnia zapraszamy najmłodszych wraz z opiekunami na Rodzinną Chanukę.

Szczegółowy program finisażu >>