Program towarzyszący wystawie "Od kuchni" – marzec 2022
11 marca otwieramy wystawę czasową "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Towarzyszy jej wiele wydarzeń, m.in. oprowadzania, warsztaty, gra muzealna czy spacer połączony z degustacją żydowskich dań. Zapraszamy do zapoznania się z propozycjami na marzec.
12, 13 i 19 marca po wystawie oprowadzą jej kuratorki, Magdalena Maślak i Tamara Sztyma, które opowiedzą o obiektach, koncepcji i głównych wątkach ekspozycji oraz o tym, dlaczego jedzenie jest tak ważne w kulturze żydowskiej.
Dla najmłodszych przygotowaliśmy (rodzinne) warsztaty kulinarne, grę muzealną i słuchowisko. Nie zabraknie również wydarzeń dostępnych dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami. Pozostałym zwiedzającym polecamy warsztaty kulinarne, dyskusję online czy spacer z przewodnikiem połączony z degustacją w restauracji "Warsze".
Szczegółowy program wydarzeń w marcu
11-13 marca (piątek-niedziela)
W piątek, sobotę i niedzielę pierwsze 50 osób, które odwiedzi wystawę "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", otrzyma poczęstunek związany ze świętem Purim, które odbywa się właśnie w marcu!
12 marca (sobota)
- soboty: 12 marca, 9 kwietnia, 14 maja, 4 czerwca, godz. 11.00-14.00
- przyjmujemy zapisy na cały cykl, na który składają się 4 zajęcia
- wstęp bezpłatny, zajęcia stacjonarne
- wymagana rezerwacja: [email protected]
Oprowadzanie kuratorskie po wystawie czasowej "Od kuchni"
- 12 marca, godz. 15.00-16.30
- prowadzenie: Magdalena Maślak i Tamara Sztyma, w jęz. polskim
13 marca (niedziela)
Oprowadzanie kuratorskie po wystawie czasowej "Od kuchni"
- 13 marca, godz. 15.00-16.30
- prowadzenie: Tamara Sztyma, w jęz. polskim
Rodzinne święto Purim "Od kuchni"
Całodniowe wydarzenie skierowane do rodzin z dziećmi. Zapraszamy do wspólnego świętowania Purim w formie gry muzealnej po wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", warsztatów kulinarnych stacjonarnych i online oraz purimowego słuchowiska online.
Wydarzenia stacjonarne:
Rodzinna gra muzealna na wystawie "Od kuchni"
- 13 marca, godz. 11.00-17.00, wejście co godzinę
- zbiórka przy kasach
Rodzinne święto Purim "Od kuchni" – warsztaty kulinarne
- 13 marca, godz. 11.00-17.00, wejście co dwie godziny
- klubokawiarnia
Wydarzenia online:
Przysmaki święta Purim z Martą Bradshaw – rodzinny warsztat kulinarny
- 13 marca, godz. 11.00-11.15
- transmisja na kanale YouTube Muzeum POLIN >>
- nagranie / warsztat tłumaczone na Polski Język Migowy (PJM)
O złym Hamanie i dzielnej królowej Esterze – słuchowisko
- 13 marca, godz. 12.00-12.30
- transmisja na kanale YouTube Muzeum POLIN >>
16 marca (środa)
Święto Purim – warsztaty kulinarne dla seniorów
- 16 marca, godz. 16.00-18.00
- prowadzenie: Jakub Chojecki
- wstęp wolny / obowiązują zapisy telefoniczne
- wydarzenie odbywa się z ramach cyklu: "Wokół kuchni żydowskiej" – cykl warsztatów dla seniorów
17 marca (czwartek)
Dyskusja: Koszer. Jak to się robi?
- 17 marca, godz. 19.30
- uczestniczki dyskusji: Kalina Kościńska, Małgorzata Kordowicz
- prowadzenie: Agata Rakowiecka
- transmisja na Facebooku Muzeum POLIN >>
19 marca (sobota)
Oprowadzanie kuratorskie po wystawie czasowej "Od kuchni"
- 19 marca, godz. 15.00-16.30
- prowadzenie: Magdalena Maślak, w jęz. polskim oraz w tłumaczeniu na PJM
25 marca (piątek)
Pesach u Fani Lewando – warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz
- 25 marca, godz. 18.00-22.00
26-27 marca (sobota-niedziela)
Smakujemy wystawę. Spacer po wystawie czasowej z degustacją w restauracji "Warsze"
- 26 marca, godz. 12.00
- prowadzenie: Katarzyna Jankowska, w jęz. polskim
Rodzinne warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz
- 26-27 marca (dzień do wyboru), godz. 11.00-14.00, BRAK MIEJSC
Bezpłatny program do wystawy jest finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszu EOG oraz przez budżet krajowy.