Kino letnie POLIN. Przegląd filmów o tematyce kulinarnej
image
image
image
image
image
image
W każdą środę sierpnia w ramach letniego programu "POLIN na Łące" zapraszamy na "smakowite” kino plenerowe. Pokażemy 5 filmów o tematyce kulinarnej, z kuchnią żydowską w tle. Jedzenie stanie się punktem wyjścia do opowiedzenia głębszych historii, które będą bawić i wzruszać.
- 31 sierpnia, godz. 21.00, WSTĘP WOLNY
- Seans dostępny dla osób słabosłyszących (możliwość wypożyczenia pętli indukcyjnej)
- Wszystkie filmy wyświetlane z napisami w języku polskim i ukraińskim
- Miejsce: "POLIN na Łące" (zielony skwer przy Muzeum POLIN od strony ul. Lewartowskiego), w razie niepogody pokaz przeniesiony będzie do holu głównego muzeum (wejście administracyjne od ul. Anielewicza)
Harmonogram
3 sierpnia (środa), godz. 21.00
- "W poszukiwaniu izraelskiej kuchni", reż. Roger M. Sherman, USA 2016, 96 min.
- Zobacz trailer >>
Film to portret i historia mieszkańców Izraela opowiedziana poprzez jedzenie. Twórcy odwiedzają restauracje, domowe kuchnie, winiarnie, targi, uliczne stragany i szukają smaków wszędzie, gdzie się tylko da. Na zróżnicowany obraz dzisiejszego Izraela wpływa ponad 70 różnych kultur m.in.: żydowska, arabska, muzułmańska, chrześcijańska, które zachowują swoje odrębne tradycje. Widzowie mogą odkryć tę wyjątkową kulinarno-kulturową mieszankę, która rozwinęła się przez ostatnie 30 lat. Dziś Izrael to jedna z najgorętszych scen gastronomicznych na świecie – o zdobycie miejsca w niektórych restauracjach w Tel Avivie i Jerozolimie często równie trudno, jak w Nowym Jorku czy San Francisco.
10 sierpnia (środa), godz. 21.00
- "Streit’s: maca i amerykański sen", reż. Michael Levine, USA 2016, 83 min.
- Zobacz trailer >>
Film w reż. Michaela Levine’a to historia mieszkającej w Nowym Jorku żydowskiej rodziny, która od pięciu pokoleń produkuje macę. Pieczywo jest tu jednak jedynie punktem wyjścia do opowiedzenia znacznie głębszej historii. To opowieść o tradycji, odporności i wytrwałości imigrantów z różnych środowisk, którzy znaleźli dom na Lower East Side, za drzwiami Streit's. To też historia o współczesności i trudnościach w prowadzeniu etycznego biznesu w świecie nastawionym przede wszystkim na zysk.
17 sierpnia (środa), godz. 21.00
- "Przepis na kiszone ogórki", reż. Michael Manasseri, USA 2016, 97 min.
- Zobacz trailer >>
Joey Miller, król didżejów z Detroit, jest samotnym ojcem i tonie w długach. Zbliża się bat micwa jego córki Julie, a on nie ma sprzętu, żeby zagrać na organizowanej z tej okazji imprezie. W końcu Joey prosi o pomoc wujka Morty’ego (David Paymer Amistad), który zgadza się, ale stawia jeden warunek. Joey musi wykraść od swojej babci Rose (Lynn Cohen – "Monachium", "Seks w wielkim mieście") przepis na ogórki kiszone. Jest jeden problem: babcia zamierza zabrać ten przepis do grobu.
24 sierpnia (środa), godz. 21.00
- "Abe gotuje", reż. Fernando Grostein Andrade, Brazylia/USA 2019, 85 min.
- Zobacz trailer >>
Kochający gotować nastolatek o imieniu Abe dzięki wyjątkowej uczcie chce zatrzeć różnice między swoimi rodzinami z Palestyny i Izraela. Dla dziadków muzułmanów – Ibrahim, dla żydowskiego dziadka – Abraham, sam o sobie mówi po prostu Abe. Pasją tego 12-letniego chłopca jest gotowanie. W tajemnicy przed rodzicami odnajduje popularnego w Internecie kucharza Chico, który specjalizuje się w łączeniu smaków z całego świata, i postanawia uczyć się u niego sztuki kulinarnej. Czy chłopcu uda się przygotować wyjątkową ucztę? Tytułowego Abe zagrał Noah Schnapp, znany z roli Willa Byersa w popularnym serialu "Stranger Things".
31 sierpnia (środa), godz. 21.00
- "Breaking Bread", reż. Beth Elise Hawk, USA/Izrael 2020, 85 min.
- Zobacz trailer >>
Doktor Nof Atamna-Ismaeel – pierwsza muzułmańska Arabka, która wygrała izraelską edycję programu MasterChef, chce doprowadzić do zmiany społecznej poprzez jedzenie. Założyła festiwal arabskiego jedzenia "A-sham", podczas którego pary arabskich i żydowskich szefów kuchni współpracują przy przygotowaniu tradycyjnych potraw pochodzących z ich regionów, takich jak kishek (syryjska zupa jogurtowa) czy qatayef (deser zwykle podawany podczas Ramadanu). Film, opowiadający o nadziei, współpracy i podróży przez przepyszne smaki, pokazuje, co się dzieje, gdy koncentrujemy się na ludziach – a nie na ich religii, społeczeństwie, w którym żyją, czy polityce, którą popierają.
Film "Breaking Bread" zdobył nagrodę publiczności na festiwalu filmowym Napa Valley, a także Wilbur Award oraz został nagrodzony przez Religion Communicators Council.
Przegląd filmów towarzyszy wystawie czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".
Partnerzy